Počeo nacionalni skrining karcinoma grlića materice

Skrining karcinoma grlića materice počeo je da se sprovodi na teritoriji cijele Crne Gore pa će od ovog mjeseca sve žene, u skladu sa starosnom dobi, biti pozivane na određenu dijagnostiku kako bi preduprijedili nastanak i širenje te bolesti.

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović saopštio je da je nabavljeno devet novih videokolposkopa za Podgoricu, Cetinje, Bar, Ulcinj, Berane, Bijelo Polje, Kotor i Pljevlja, a za ostale opštine su je to odrađeo ranije.

Kako je naveo, u Crnoj Gori, nakon karcinoma dojke, najviše osoba oboli i umre od raka grlića materice.

„To je za nas bio jasan znak upozorenja i razlog da isplaniramo i organizujemo postupak preventivnog djelovanja“, rekao je Hrapović.

U cilju uspješnog implementiranja programa prevencije karcinoma grlića materice, edukovani su ginekolozi za sprovođenje kolposkopije kao pomoćne dijagnostike u skriningu.

Hrapović  je podsjetio da se organizovani skrining raka grlića materice od jula 2016. godine sprovodi u Podgorici i kazao da nijesu zadovoljni ni pozivima doktora, ni odzivom žena na preglede.

„Riješeni smo da ovu preventivnu aktivnost, čiji je cilj smanjenje obolijevanja, sporovodimo uz najviše profesionalne standarde, kao i monitornig na mjesečnom nivou“, rekao je Hrapović.

On je objasnio da će svakog mjeseca od svih domova zdravlja tražiti podatke o broju pozivanih žena i rezulate o obavljenim procedurama.

Hrapović je kazao da je rak grlića materice maligna bolest koja se može spriječiti i apelovao na žene da razmišljaju o reproduktivnom zdravlju i tokom godine posjete svog ljekara i iskoriste neku od mogućnosti prevencije.

„Dobri skirning programi mogu da spriječe i do 80 odsto slučajeva raka grlića materice otkrivajući malignu degeneraciju u preinvazivnoj fazi“, naglasio je on.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, rekao je da preventivne aktivnosti imaju važnu ulogu u zdravstvu i da aktivnostima kojim se mogu sačuvati život i zdravlje treba dati prednost.

On je objasnio da je jedna od tih intervencija skrining i da u taj program ulaze žene koje se opsjećaju zdravo, nemaju tegobe i nijesu morale da se javljaju ginekologu zbog problema.

Mugoša je ukazao da su karcinomi dojke i raka grlića materice najveći problem u ženskoj populaciji.

„Samim tim što smo oba karcinom stavili u prioritet govorio o tome koliko se u sistemu bavimo svim promjenama koje se javljaju, a koje mogu biti spriječene“, naveo je Mugoša.

On je rekao da se nada da će odziv ljekara, a posebno žena biti dobar i adekvatan.

Ginekolog u Domu zdravlja Podgorica, Milovan Jovanović, rekao je da je skrining obziljna procedura i da u narednih pet godina moraju pregledati 160 hiljada žena.

On je kazao da ne bi smjelo da se dešava ni obolijevanje, a kamoli umiranje od raka grlića materice i naglasio da su svi domovi zdravlja dobro opremljeni.

Prema njegovim riječima, mora da bude dobra korespodencija između ljekara i građanki

Jovanović je kazao da je karcinom grlića materice jedini visoko preventivni, i da jedan invazivni karcinom košta državu mnogo.

Prema njegovim riječima, u svijetu od te bolesti oboli oko 530 hiljada žena, a više od 275 hiljada umre, i to većinom u državama u razvoju koje nijesu imale organizovani skrining.

„Više se ne postavlja pitanje hoćemo li ili nećemo organizovati skrinig, već moramo – svi zajedno“, zaključio je Jovanović.

Izvor: Portal Analitika/Agencija Mina

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Jes..pozovu te na “besplatan” pregled i na kraju tebi daju da odneses za pap test i platis deset eura..a uz to na nivou cistoca vratis se kuci sa jos nekim oboljenjem samo sto si htjela da budes odgovorna zena…cistoca..dno dnaaaa…uz svo duzno postovanje

  2. Kao prvo, objasnite izabranim ginekolozima osnove koje laik zna kada udje u tu tematiku, da kada zena dodje da se iskontrolise odradi se pregled, papa test i KOLPOSKOPIJA koju gospoda ne praktikuje a koja pokaze ima li ili nema promjena na grlicu. Pa ako ima onda se ide na dalje pretrage. Oni NECE da odrade kolposkopiju! I o cemu vi onda pricate?! Treba da molim doktoricu i da je ja ucim sta treba i kako je li?! Krenite vi od korijena problema, od osnova, pa ce se zene odazvati ne sjekirajte nam se!!!

  3. A blok 5 VC je uzasan a na ginekologiji imala sam zakazano 7 12 2017 uzalud sam isla doktorica za BG. nijesu mogli da jave receno mije ako nije hitno posle praznika navratite da vam zakazem divno je dasmo sami sebi doktori

  4. NAZALOST.
    U cg petoro djece oboli od boginja oni odma epidemija i dizu buku.
    U cg 50 ludi oboli od gripa oni odma epidemija i opet dignu buku u javnost.
    U cg 50000 oboli od kancera a trecina umre nema epidemije i buke ZASTO.

Leave a Reply