Đaci 10 škola iz klupa u pozorište ovog polugodišta

U toku ovog polugodišta dvije hiljade učenika iz 10 crnogorskih škola iz pet opština imaće organizovane, besplatne posjete Zetskom domu na Cetinju, u kome će se za njih igrati predstave, kao i Narodnom muzeju na Cetinju, previđeno je projektom Dan umjetničkog obrazovanja koji je danas predstavljen.

Djeci sa Cetinja, iz Podgorice, Danilovgrada, Bara i Berana biće obezbijeđen besplatan prevoz i hrana, a neće se plaćati ni ulaz u Zetski dom i Narodni muzej. Tokom posjeta djeca će imati prevoz koji je obezbijedilo Ministarstvo prosvjete Crne Gore, kao i lunch-pakete koje obezbjeđuje Ministarstvo u saradnji sa kuhinjom Doma učenika i studenata.

Osnovci će tako imati priliku da pogledaju komad Kapital-djeca, autorski projekat g. Petra Pejakovića. Za srednjoškolce je planirano da tokom posjete Kraljevskom pozorištu Zetski dom budu upoznati sa funkcionisanjem teatra i pozorišnim zanimanjima, a odgledaće predstavu Dokle pogled seže, projekat jednog od vodećih evropskih reditelja Arpada Šilinga, saopšteno je iz Kraljevskog pozorišta Zetski dom.

Plan je da Projekat, koji organizuju Zetski dom i Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Narodnim muzejom i Ministarstvom kulture, preraste u stalnu aktivnost, i kao takav postane jedna od najvećih baza za povezivanje kulture i obrazovanja ikad iniciranih u Regionu.

“Današnji život preplavljen je mogućnostima za odvlačenje pažnje mladih u stalnu zabavu kroz površne sadržaje i bučne stimulanse, koji zapravo umrtvljuju svaki mentalni napor. A sa druge strane, djeca koja učestvuju u ovom projektu, su u periodu života koji vapi za slobodom, velikim idejama, borobom za pravdu i individualnošću. Kojim će od ta dva pravca da krenu – isključivo je na nama. Kad kažem nama, mislim na: roditelje, medije koji im plasiraju sadržaje i obrazovne institucije od kojih ne treba da bježe, već u kojima treba da nađu sebe” poručio je ministar prosvjete Damir Šehović.

Šehović je govorio o tome da moramo stvarati pozorišnu publiku koja je dostojna velikih umjetničkih djela.

“Jer, tamo gdje nemate takvu publiku, nećete imati ni velika djela, jer ih niko neće tražiti niti umjeti prepoznati. Čini mi je da je to jedna od većih tragedija koja može zadesiti neki narod i nešto što sebi ne smijemo dozvoliti”, dodao je on.

Umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta Lidija Dedović rekla je da nije bilo teško ocijeniti šta je potrebno društvu da ima kvalitetniji i zdraviji puls, i Projekat ima upravo taj cilj. Ona je rekla da je ideja da mlade odvučemo od banalnosti svakodnevnice i „jeftinih ponuda koje ih okružuju i da udruženo pokažemo odgovornost prema sebi i novim generacijama.“ 

„Vaspitanje duše je naš cilj, u kome je fokus dobar i zdrav mladi čovjek, kulturan, svjestan svojih mogućnosti i želja, čovjek koji teži razvoju znanja, igre, mašte, hrabrosti, mlada osoba koja nije zaražena banalnom svakodnevicom, dnevnom politikom, nacionalizmima i najrazličitijim predrasudama, već mlada osoba koja korača putem dobra, ljubavi, morala i najviših ljudskih vrijednosti. Obavezni smo da novim generacijama obezbjedimo utočište za bolji svijet i širimo vidike i saznanja, dajući im šansu za otkrivanje svojih potencijala” rekla je Dedović.

Zoja Bojanić-Lalović se, ispred škola koje učestvuju u Projektu zahvalila i dodala da je poseban obrazovni metod, jer u školama obrađuju umjetnička djela, ali samim tim se bave formom.

Petar Pejaković, autor jedne od predstava koja će se igrati za djecu u okviru Projekta rekao je da vjeruje da će ovo biti nešto što će da zaživi i da traje.

“Ovo se radi u najrazvijenijim sredinama, a i za Region je raritet organizovani, besplatni dolazak škola u institucije kulture, te zaista jesmo napravili regionalni iskorak. Takođe, u doba kad se sve naplaćuje do besmisla, jako je važna činjenica da je projekat besplatan. Kada je riječ o samoj mojoj predstavi Kapital-djeca, njome preispitujemo duh našeg doba i kapitalizam,  te poručujemo da se djeca glavni kapital. To jeste floskula ako se ostane na njoj, ali ako krenemo kako smo krenuli, onda je to sve samo ne fraza”, kazao je Pejaković.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply