SOS Roditeljska linija obilježava prvu godinu rada

Udruženje Roditelji u februaru obilježava godinu rada SOS Roditeljske linije, besplatnog i povjerljivog servisa za roditelje. Pozivom na broj 080 888 888, koji je besplatan za pozive iz svih mreža i iz svih gradova, i dostupan radnim danima u terminu od 16 do 20 sati, roditelji mogu razgovarati sa stručnim licima o svim nedoumicama i poteškoćama koje imaju, a tiču se razvoja i vaspitanja djece.

Tokom prve godine rada, savjetnice linije odgovorile su na 332 poziva među kojima je najviše bilo savjetodavnih, dok se manji broj odnosio na informisanje i upućivanje na druge institucije. Udruženju Roditelji se direktno u toku prošle godine za savjet, podršku, informaciju… obratilo 1.427 roditelja. Neke od najčešćih tema na Roditeljskoj liniji su bile: uspostavljanje granica, upotreba tehnologije, vršnjačko nasilje, školski problemi, odnosi između braće i sestara, razvojne faze  i razvojni problemi, bolesti zavisnosti, seksualnost, razvod, kako razgovarati sa tinejdžerima, problemi sa ishranom, odvikavanje od pelena, fizičko kažnjavanje, smrt u porodici.

Biti roditelj  je najljepša, najodgovornija, ali i najteža uloga koju imamo u životu. To je prijatan, ali i zahtjevan zadatak koji iziskuje veliki trud i rad. Na putu roditeljstva nailazimo na prepreke, a često i preispitujemo svoje postupke. Međutim, važno je da imamo na umu da ne moramo, niti možemo znati sve o roditeljstvu, niti u svakom momentu možemo riješiti svaki problem, već nam je potrebna podrška. Roditeljska linija upravo tome i služi. Ona je podrška roditeljima koji žele da se razvijaju uz svoju djecu, odnosno da se razvijaju kao ličnosti u ulozi roditelja, jer se roditeljstvo uči i može se unapređivati,” ističe Darija Petović Bambur supervizorka Roditeljske linije.

Pozivom besplatne Roditeljske linije ili slanjem poruke na email [email protected], roditelji imaju priliku da ih neko sasluša, posveti im vrijeme, čuje njihove probleme i pomogne im da sagledaju ličnu situaciju i dobiju uvid u eventualno rješenje. To podrazumijeva jedinstven pristup svakom pozivaocu, njegujući princip uvažavanja, razumijevanja, bez kritike i osuđivanja. Sve ovo, uspostavljanjem odnosa povjerenja i sigurnosti, pružajući podršku. Zapravo, podrška i savjetovanje, informisanje, kao i upućivanje na druge institucije i servise su suštinski principi funkcionisanja SOS Roditeljske linije.

Linija je dobila podršku operatera za narednih godinu dana pa će i dalje biti potpuno besplatan servis i jednako dostupan svim roditeljima u Crnoj Gori. Rad linije podržavaju operateri Telekom Crne Gore, Telenor Crna Gora, M:Tel Crna Gora, Telemah i Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost. Njen rad u prvojgodini su podržali i mediji: Pobjeda, Portal Analitika, Kolektiv, Radio Antena M, Radio Herceg Novi, Gracija, Džada Glavnog grada, Dnevne novine, Dan, Metropolis.

Roditelji nas mogu pozvati svakog radnog dana, u periodu od 16 do 20 sati na besplatni broj telefona 080 888 888 i razgovarati sa savjetnicama. Sajt linije je www.sos.roditelji.me

SOS Roditeljsku liniju udruženje Roditelji je pokrenulo je u februaru 2017. godine u okviru projekta Zaštita prava djece kroz pozitivno roditeljstvo. Ovaj projekat realizuje se u saradnji sa predstavništvom UNICEF u Crnoj Gori, uz finansijsku podršku EU.

O radu linije za prvu godinu najbolje svjedoče izjave roditelja koji su pozivali:

Hvala za sjajnu ideju i što ste me podstakli da nešto uradim.”

Kad sam pozvao nisam bio siguran o čemu se radi, ali želim da kažem da sam prijatno iznenađen i hvala Vam. Svi komplimenti za ovaj projekat.”

Želim da uputim sve čestitke za rad linije jer je super sto imam koga da pozovem kada imam problem.”

Baš je super da postoji mjesto na kome možemo da popričamo o stvarima koje nas muče.”

Hvala vam puno. Mnogo mi je značilo da čujem mišljenje drugačije od mog i muževog.”

Jedno veliko ljudsko hvala! Mnogo mi je značilo da me neko sasluša.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply