Zapušen nos, upala uha i razvoj govora

PIŠU: Logopedi Avramović

Kada se susretnemo sa djetetom sa problemom u razvoju jezika i govora uvijek pokušavamo da otkrijemo mogući uzrok. Vrlo često se ne može sa sigurnošću jasno znati šta je uzrok ili je uzročnika više. Iskustvo pokazuje da djeca koja imaju čestu upalu uha imaju kompromitovan sluh što može biti razlog ometanog razvoja govora. Osim upale uha, čak i blaži oblici bolesti kao što su zapušen nos, uvećani krajnici i slični problemi dovode do ometanja auditivnog prijema što ovoj djeci otežava razvoj govora.

Kako dijete čuje u vrijeme upale uha i zapušenog nosa?

Svaki dio uha ima svoju preciznu ulogu u procesu slušanja. Da bi se zvuk adekvatno prenosio od izvora do prijema u kori velikog mozga svi djelovi slušnog aparata treba besprijekorno da funkcionišu. U vrijeme upale uha i zapušenog nosa, srednje uho funkcioniše izmijenjeno (usled gnoja, sekreta i otoka bubne opne) pa se zvuk neadekvatno prenosi do slušnih koščica pa dalje preko slušnog nerva do mozga.

Privremena konduktivna nagluvost

Ovaj vid privremene nagluvosti je uslovljen privremeno kompromitovanim prenosom, a samim tim i prijemom zvuka. Nastaje usljed upala srednjeg uha, poremećaja funkcije bubne opne, zapušenosti spoljašnjeg slušnog kanala I sl. stanja koja ometaju sprovođenje zvučnog signala.

Ukoliko su ove vrste problema ponavljajuće i dešavaju se u vrijeme razvoja govora i jezika (do 4 godine) oni mogu u značajnoj mjeri da budu ometajuće. Dijete koje nedovoljno jasno čuje sve zvučne karakteristike govora otežano će razvijati govor. Kada dijete iste glasove čuje na različit način u zavisnosti od toga da li je pod upalom ili ne imaće teškoću da ih odredi kao iste i adekvatno produkuje. Ova djeca teško razlikuju glasove koji imaju slične akustičke karakteristike ( F i V, Lj i J…..).

Zapamtite: Svakako je najvažnije adekvatno liječenje, a pored toga uključiti logopedske vježbe kako bi se pomoglo djetetu da tokom razvojnog perioda koristi resurse kojima raspolaže.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply