Zbog vakcine 50 krivičnih prijava


U proteklih godinu pravosudni i inspekcijski organi pokrenuli su 50 krivičnih postupaka protiv roditelja koji su odbili da vakcinišu djecu, podaci su nevladine organizacije Naše sunce.

Direktorica Milka Šćepanović kazala je da su roditelji prvo kažnjeni sa po 150 eura, nakon čega su ponovo dobili poziv da to urade.

“Prema podacima naših članova, kojih imamo preko 350, roditelji su prvo novčano kažnjavani, pa se onda protiv njih pokreće krivični postupak. Naglašavali smo mnogo puta dosad da je u ovoj priči najvažnije to da je prije vakcinisanja neophodno uraditi detaljnije pretrage i analize u vezi sa zdravljem djeteta, što jasno tvrdimo, dok se to ne radi ni u jednom slučaju. Želimo da istaknemo da je kod MMR vakcine, sa učestalošću od jedan na milion datih doza, očekivana pojava dječje paralize, uzrokovane vakcinalnim sojem iz oralne poliovakcine”,  ističe Šćepanović za Dan.

Ona tvrdi da su i ranije djeca obolijevala od malih boginja, ali da nikad kao u poslednje dvije godine nije vršen pritisak na roditelje da vakcinišu najmlađe MMR vakcinom, iako se tome protive.

Prošle sedmice Institut za javno zdravlje je registrovao prvi slučaj obolijevanja od malih boginja (morbila), kod djevojčice iz Beograda, koja je bila u posjeti kod rodbine u Podgorici, nakon čega su apelovali da se djeca vakcinišu protiv tog oboljenja.

Iz Instituta za javno zdravlje ističu da se morbili uglavnom smatraju bolešću dječjeg uzrasta, ali se mogu javiti u bilo kom životnom dobu kod nevakcinisanih i osjetljivih osoba.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. kako li sam ja pretekla sa boginjama, ja ne znam…nije mi jasno cemu ovo, kao da ne znamo da je ovo samo klasicno cerupanje para, nidje vee sa vakcinacijama, dobrobitom, bla, bla.. zabolje bilo koga za nasu djecu.

  2. Keka Olja Cukic Ako mozete recite da li ste uopste vakcinisali djecu i znate li jos koga ko nije? Mi smo stariju vakcinisali osim mmr vakcine a mladja ima 3 mjeseca i odlazem jer ne bih uopste da je vakcinisem. Ne znam sta da radim, ne znam nikoga ko je u potpunosti odbio vakcine i ne znam koje kazne mogu da budu… zna li ko sta vise o tome?

  3. Nisu boginje samo jedne, imaju 3 vrste, VARIČELE, RUBEOLE I MORBILE- te koje smo svi mi maltene bolovali su varičele. Morbile mogu da budu opasne. Kod žena ne daj Bože u trudnoći da dobiju dolazi do gubitka ploda isl. Mi smo prije mjesec dana odveli sina (ima 2 ipo god) da je primi i hvala Bogu ni najmanjih posledica za sada nije imao niti nus pojava. Srećno svim drugarima i da su živi i zdravi- pa sa vakcinom ili bez! <3

Leave a Reply