U Porodilištu Kliničkog centra prošle godine ostavljeno šest beba

Foto: rtcg.me

U prošloj godini u Porodilištu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) ostavljeno je šest beba dok su ranijih godina prosječno roditelji ostavljali tri do četiri bebe.

“Godišnje bilježimo od tri do četiri slučaja zbrinjavanja napuštenih beba, što inače predstavlja prosječnu brojku u posljednjih nekoliko godina. Konkretno, u 2017. godini zabilježeno je šest slučajeva ostavljenih beba, što predstavlja značajan porast u odnosu na ranije godine”, kazala je socijalna radnica u toj zdravstvenoj ustanovi Bojana Bastijančić.

Sve napuštene bebe su adekvatno zbrinute u saradnji sa crnogorskim centrima za socijalni rad, tvrdi Bastijančić.

Kako kaže, glavni razlozi zbog kojih majke napuštaju bebe nakon porođaja su socio-ekonomski status, zdravstveno stanje majke, ali i odsustvo istinske podrške i razumijevanja od njene porodice.

Kada je riječ o napuštanju tek rođenih beba u porodilištima ne mogu se izvlačiti generalni zaključci, niti izdvajati neki posebni faktor koji utiče na tu pojavu, smatra sociolog Andrija Đukanović.

“Najčešće se navodi da se takva odluka donosi zbog nemaštine i siromaštva roditelja. Oni jednostavno ne žele da spriječe trudnoću, ali se na kraju, kad se dijete rodi, ipak odluče da ga ostave. Osim ovog faktora koji je donekle razumljiv, uzrok napuštanja djece može biti i neodgovornost roditelja i njihovo psihičko stanje. Česti su slučajevi da bebu ostave majke koje imaju problem sa narkoticima. Nesposobne da vode brigu o bebi i nesvjesne potrebe da vode računa o drugom, odlučuju da pobjegnu i ostave bebu u bolnici”, rekao je Đukanović.

Izvor: Dnevne novine

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Strasno je ostaviti svoje dijete ma kakve okolnosti bile… ali bolje i da ga predaju u dom nego da ga muce i ubiju monstrumi roditelji… U domu svako dijete ima sansu da ga usvoji neko ko ga silo zeli i ko ce ga sigurno voljeti… Surov je ovaj svijet andjeli mali, neka vas Bog cuva… 😪😪😪

  2. Nemogu shvatiti nikako neke majke sto cine od svoje djece.Mnogi ce poc na onom svetu sa bolom u dusi sto nisu imali priliku u zivoti da zagrli svoje dijete. A pojedini monstrumi odbace svoje dijete ko obicnu krpu dje ce im dusa ? U PAKLU NARAVNO.Lajkujte ovo ako se slazete samnom.

Leave a Reply