Majka troje djece mora na transplantaciju bubrega, potrebna joj je pomoć

Valentina Šćekić, majka troje male djece od 14, 10 i 8 godina, bori se sa teškom bolešću zbog čega moli ljude dobre volje da joj pomognu da sakupi neophodni novac za transplantaciju bubrega.

„Prije pet godina mi je ustanovljena bubrežna insuficijencija, suše mi se oba bubrega, mala su na ultrazvuku, desni uopšte ne radi, a lijevi koliko može kada mi je kreatinin hiljadu i nešto… Valjda je to počelo i u trudnoću sa trećim djetetom, ali ja to nisam znala, to niko nije primijetio, to je tinjalo, dok nije počela krvna slika da mi pada, hemoglobin na 60 je došao pa sam i tu izgubila vrijeme kod hematologa, dok nisam došla kod doktorke Marine na odjeljenje, ona je odmah vidjela šta je u pitanju“, objašnjava Valentina za FOS mediju.

Prvi u pomoć su joj pritekli njeni najbliži, ali su rezultati pokazali da nisu kompatibilni, tako da uprkos dobroj volji, otac i majka, kao ni suprug ne mogu joj donirati bubreg.

„Tata je prvi pokušao, on je moja krvna grupa – nulta, međutim Hrvati su ga odbili jer bubrezi moraju da rade minimum sa 50 odsto, a njegov bubreg radi sa 38. Nakon toga je pokušala majka, sve se poklopilo, ali u zadnji minut su ustanovili da uopšte nemam imunoglobulina u krvi“, kaže ona.

Uvijek nasmijana Valentina objašnjava da, osim što joj otkazuju bubrezi, bori se i sa drugim zdravstvenim problemima.

„U međuvremenu su mi urađene fistule kad su ljekari iz Hrvatske dolazili, ovo je peta koja trenutno radi, ali su stajale. Nismo znali šta je u pitanju. Doktorka Marina je predložila da uradim genetiku i pokazalo se da imam trombofiliju“, dodala je ona.

Valentina zbog bolesti ne može da radi, a ukidanjem naknada za majke sa troje i više djece ostala je bez tog izvora prihoda, tako da u porodici radi samo suprug. Za liječenje u Turskoj, odnosno za transplantaciju bubrega i operaciju trombofilije, potrebno joj je oko 60 hiljada eura.

„Trenutno Adžibadem u Istanbulu to najbolje radi – u slučajevima poput mog, jer imam i trombofiliju, nisu samo bubrezi u pitanju“, navodi ona.

Valentina za medicinsko osoblje u Kliničkom centru ima samo riječi hvale i napominje da rade što je u njihovoj moći, ali da se u Crnoj Gori porodice rijetko odlučuju da doniraju organe svog preminulog srodnika.

Uz pomoć supruga i roditelja brine o djeci i o kući, ali sve više osjeća tegobe, zbog čega joj je pomoć prijeko potrebna.

„Počele su kosti da me bole, mada su mi i rekli da mi slabe kosti, teže hodam, tokom noći počnu ruke da mi otiču, najviše ujutru imam mučninu, slabo jedem, noću bukvalno i ne spavam“, priča Valentina.

Ukoliko ste u mogućnosti Valentini možete pomoći uplatom na sljedeći način:
Hipotekarna banka A.D. Podgorica
Broj žiro računa: 520032000006739393
Primalac: Valentina Šćekić
Sa naznakom: „Za pomoć u liječenju“

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Dajte broj za sms donacije..mnogi od nas nemaju mozda ni 5 eura da uplate u banci,ali svi imamo bar euro ili 2 mjesecno da nam skinu sa racuna..topla preporuka porodici,pronadjite nacin da dodjete do operatera za sms donaciju i brze ce te skupiti novac..valentini puno srece zelim u daljem lijecenju,da ozdravi i nastavi zivot zdrava medju svojom djecom.

Leave a Reply