Napravljen propust, predložen disciplinski postupak

Eksterna komisija, koja je ispitivala slučaj trudnice Marije Ražnatović u Bolnici “Danilo I” na Cetinju, utvrdila je da su ljekari napravili određene propuste u liječenju, zato su predložili pokretanje disciplinskog postupka.

Iz zdravstvenog resora juče nijesu mogli ni da potvrde, ali ni da demantuju ovu informaciju, dok je suprug trudnice Božidar Šofranac Dnevnim novinama kazao da je i on došao do tog saznanja.

“Prema informacijama koje imam, eksterna komisija za kontrolu kvaliteta je završila izvještaj o slučaju moje supruge Marije Ražnatović prije 15 dana koji mi još nijesmo zvanično dobili i zbog čega smo zatražili prijem kod ministra zdravlja Kenana Hrapovića. Komisija je utvrdila koji su propusti napravljeni u liječenju moje supruge i predložila pokretanje disciplinskog postupka prema ljekarima koji su te propuste i napravili. Veoma mi je drago što mogu da kazem da je komisija profesionalno obavila posao i pokazala da ipak pacijent treba da bude na prvom mjestu”, poručio je Šofranac.

On je naglasio da je Komisija dala svoje mišljenje, ali da je sada na potezu Ministarstvo zdravlja.

“Želim da napomenem da je mene i moju suprugu primio lično gospodin Kenan Hrapović 21. septembra prošle godine i da smo mu tada pored pismenog zahtjeva i usmeno objasnili sve kako se dešavalo. Ministar je tada naložio da se oformi eksterna komisija koja će detaljno ispitati slučaj, a nama dao riječ i čvrsto obećao da kada komisija završi posao i kada struka kaže svoje, to jest ako se utvrdi da je bilo propusta, odgovorni će za to odgovarati u skladu sa zakonom”, podsjetio je Šofranac.

On, kako kaže, želi da vjeruje da je Ministarstvo zdravlja stabilna institucija i da će postupiti po izvještaju.

“Želim da vjerujem da je Ministarstvo zdravlja Crne Gore stabilna institucija i da neće dozvoliti da se ovako nešto nekom drugom ponovi i da će sada, kada je struka rekla svoje, ministar Kenan Hrapović postupiti po izvještaju eksterne komisije i samim tim pokazati da su ipak pacijenti na prvom mjestu i da kada se neko bori za život treba mu pomoći maksimalno u skladu sa mogućnostima, na profesionalan i savjestan način”, naglasio je Šofranac.

Marija Ražnatović sa Cetinja podnijela je u septembru Ministarstva zdravlja Zahtjev za pokretanje postupka za utvrđivanje odgovornosti ljekara Opšte bolnice Danilo I zbog, kako je navela, neprofesionalnog, nesavjesnog i nehumanog postupanja prema njoj.

 

Ona je tada bila u četvrtom mjesecu trudnoće, i kako je saopštio njen suprug, ima vještački mitralni zalizak na srcu, a otišla je u bolnicu Danilo I zbog gušenja i bolova u grudnom košu. Šfranac je tada kazao da joj četiri dana nije ukazana adekvatna pomoć zbog čega je zamalo preminula.

“Danima smo smo se javljali u opštu bolnicu na Cetinju i molili za pomoć, ali su nas vraćali kući sa odgovorom kako joj nije ništa dok nakon četiri dana nisu shvatili da je u teškom stanju i poslali je u KCCG.  Zbog takvog odnosa prema njoj i nemarnosti ljekara na Cetinju njen život i život nerođene bebe je bio ugrožen”, kazao je tada Šofranac CdM-u.

Tvrdi i da je njegova supruga preživjela isključivo zahvaljujući naporima dotora Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici.

“Oni su ulozili sve napore i jedva spasili njihove živote. Osam dana je bila na intezivnom odjeljenju koronarne jedinice u KCCG jer joj je srčani zalizak bio potpuno zatvoren, a pluća puna vode. To su nedopustivi propusti bolnice na Cetinju, jer se niko nije potrudio da vidi što se dešava sa pacijentom, a jasno su bili upozoreni na istoriju bolesti”, kazao je Šofranac.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply