Nakon tri godine registrovan slučaj obolijevanja od malih boginja


U Crnoj Gori je potvrđen prvi slučaj obolijevanja od malih boginja, nakon tri godina koliko ih nije bilo prema evidencijama Instituta za javno zdravlje. Riječ je o djetetu uzrasta godinu i dva mjeseca, koje je iz Srbije došlo u Crnu Goru prije sedam dana.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša saopštio je večeras da je laboratorijski potvrđen slučaj obolijevanja od morbila.

Roditelji oboljelog djeteta imaju još dvoje djece. Od ukupno trinaest članova porodice, za četvoro postoje dokazi da su vakcinisani protiv morbila. Oboljelo dijete je izolovano i hospitalizovano, saopšteno je iz Instituta.

Direktorica Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Sonja Milašinović kazala je da je juče u 13:45 sati hospitalizovana djevojčica stara 14 mjeseci. Subjektivne tegobe djevojčica je imala pet dana. Milašinović je dodala da je djevojčica je danas u stabilnom stanju.

“Od samog postavljanja sumnje na morbile mi smo u komunikaciji sa ekipama epidemiološke službe. Nivo opreza u dječjoj bolnici je na visokom nivou, moramo se spremati na hipotetički moguću epidemiju. Spremni smo i vodimo računa o osoblju koje će biti u kontaktu sa oboljelim, vodimo računa i o tome. Dijete prima simptomatsku terapiju,” rekla je Ona.

Direktor direktorata za javno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Miro Knežević rekao je da su u pripremu za ovu situaciju krenuli od prošle godine, otkako u zemljama u okruženju ima oboljelih od morbila.

“Napravili smo preporuke i upućene zdravstvenim ustanovama, ministarstvo će nastaviti dalje da prati dešavanja uz obilaske bolnica i Kliničkog centra. Danas smo obišli KCCG i vidjeli gdje je smještena oboljela, na koji način se pruža njega i nastavićemo to da radimo kako zdravstveni sistem ne bi došao u kriznu situaciju,” rekao je Knežević.

Mugoša je savjetovao građanima da se ne uzrujavaju,  a apelovao je na roditelje da vakcinišu djecu. Rekao je da je obuhvat za nekoliko mjeseci za djecu rođenu 2015. prešao 70 odsto. Kod manje djece, obuhvat je oko 45 odsto.

“Vakcina imamo dovoljno, spremni smo na ovo, svi su dobili vodič i upustva. Ja se nadam da ćemo uspjeti da izolujemo problem na nivou porodice, ali to ne možemo garantovati. Period inkubacije je najčešće od 15 do 20 dana”, rekao je on.

Mugoša je objasnio da nevakcinisana djeca, čija je majka vakcinisana, imaju prirodno pasivni imunutet do 9 mjeseci života. On je objasnio da je domet kapljica za prenošenje morbila metar i po do dva metra, kao i da se prenosi i rukama. On je rekao da je teško pratiti kontakte. Savjetovao je građanima da se ne uzrujavaju, kao i da se u slučaju simptoma visoke temperature, dijareje i osipa jave izabranom ljekaru.

Iz Instituta za javno zdravlje su u proteklom periodu više puta apelovali na roditelje da vakcinišu dvoju djecu na vrijeme, ukazujući na opasnost od epidemije, pošto je u prethodnom periodu zabilježen veći broj oboljelih, kao i smrtnih slučajeva u regionu.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Vi koji postavljate pitanja, odgovore očekujete od ljudi koji komentarišu ili od portala roditelji.me, ne razumijem?
    Valjda ste se svi jako dobro informisali kako djeluje vakcina, ko je proizvođač, kakve nus pojave i kontraindikacije možete očekivati prije nego ste odveli djecu taj famozni sadržaj kroz iglu da dobiju.

  2. Strasno… Posto mnogi roditelji,bake,deke,ili vasa rodbina,idete u Institut i KC radi vadjenja nalaza,moj predlog je: Kupite sterilne maske za lice,pa onda idite,ukoliko imate male djece u porodici,a imatte vecina… Bar tako od sebe pokusajte da “ne pokupite virus” koji vama odraslima ne moze nista,ali maloj djeci moze se odraziti na zdravlje… Te maske uopste nisu skupe…Ja sam je sa bebcom nosila i u bolnici dok smo lezali,i zaista smo izbjegli mnoge viruse tokom lezanha,i ranije uspjesno otpusteni kuci… I djeci redovno perite rukice,umivajte ih redovno,i sebe 😀 ,prosto povedite vise racuna o higijeni,pogotovo kada dijete dovedete iz parka kuci..

  3. Samo vi vašu djecu vakcinišite samo slijepo slušajte kako obmanjuju narod …da im ne propadnu vakcine da zarade na djeci…… nek snime uzivo jako su svojima dali. … naivčine vidite li koliko je bolesne djece sa autizmom nikad ih nije bilo ovoliko

Leave a Reply