Počinju pripreme za otvaranje Igračkoteke i Razvojnog centra u Nikšiću

Nikšićki mališani uzrasta od dvije do petnaest godina uskoro će, poput njihovih vršnjaka u Podgorici, uživati u besplatnim edukativnim sadržajima i iznajmljivati igračke jer je udruženje Roditelji otpočelo sa pripremama za adaptaciju i otvaranje Igračkoteke i Razvojnog centra u tom gradu.

Podršku Udruženju u realizaciji ovog projekta pružila je Osnovna škola „Luka Simonović“ čiji je školski odbor, zajedno sa upravom, u decembru 2017. godine odlučio da dvije prostorije ustupi na korišćenje Udruženju.

Da bi centar počeo sa radom, neophodno je odraditi adaptaciju prostorija koje su Udruženju ustupljene na korišćenje, a ona podrazumijeva građevinske, izolacione, stolarske, električne i vodoinstalerske radove kao i opremanje namještajem i učilima. Udruženju je za realizaciju adaptacije neophodna podrška kompanija i pojedinaca.

Nadamo se da ćemo u Nikšiću naići na podršku i da će lokalna zajednica prepoznati značaj otvaranja ovakvog centra za najmlađe. Svi koji mogu da doprinesu na bilo koji način i pomognu mogu nas kontaktirati putem mejla [email protected] ili pozivom na brojeve 069 379 764 i 068 653 344.

Podsjećamo da su i  prostorije u Podgorici koje je Udruženju na korišćenje ustupilo Ministarstvo odbrane, bile u veoma lošem stanju i da je, zahvaljujući značajnoj podršci Glavnog grada, kompanija i pojedinaca, renovirane i adaptirane i trenutno predstavljaju jedan od najprijatnijih prostora za boravak djece u Podgorici.

Igračkoteka i Razvojni centar u Podgorici uspješno funkcioniše već dvije godine i mjesto je dostupno roditeljima i njihovoj djeci, naročito onima iz socijalno ugroženih porodica, u kojem na raspolaganju imaju značajan broj besplatnih servisa.

Za manje od dvije godine u podgoričkoj Igračkoteci i Razvojnom centru održane su 264 radionice u čiju realizaciju je bilo uključeno 189 volontera.  Volonteri su u ovom centru održali preko 1.000 časova djeci iz socijalno ugroženih porodica, pomažući im u učenju, a do sada se 365 porodica učlanilo u biblioteku igračaka. Upravo ovako dobri rezultati biblioteke igračaka i Razvojnog centra u Podgorici podstakli su Udruženje da nastavi sa otvaranjem ovakvih centara i u drugim gradovima, kako bi omogućilo kvalitetne, podsticajne i pristupačne sadržaje djeci i iz ostalih gradova.

Biblioteka igračaka i Razvojni centar će i u Nikšiću biti mjesto gdje će roditelji i staratelji moći besplatno da iznajme neku od didaktičkih igračaka za svoje dijete i vrate je nakon određenog perioda, slično iznajmljivanju knjiga u biblioteci. Namjera Udruženja je da korisnici biblioteke igračaka budu prvenstveno djeca iz socijalno ugroženih porodica, čiji roditelji ne mogu priuštiti ovaj tip igračaka, zbog izuzetno visokih cijena u prodaji. Pored klasičnog iznajmljivanja igračaka, djeca će, zajedno sa svojim roditeljima/starateljima, moći i da provedu neko vrijeme u prostoru Igračkoteke, u dijelu predviđenom za Razvojni centar, kako igrajući se, tako i učestvujući u besplatnim tematskim radionicama i predavanjima. Udruženje Roditelji će u ovom centru organizovati i podršku u učenju, ali i psihološku i pravnu pomoć za djecu i roditelje. Iako će primarno biti namijenjeno djeci iz socijalno ugroženih porodica, Igračkoteka i Razvojni centar će biti mjesto otvoreno za svu djecu predškolskog i školskog uzrasta.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply