CALIMS tvrdi da je lijek paracetamol na tržištu bezbjedan

Građani ne treba da nasijedaju na priču koja kruži društvenim mrežama da su tablete “paracetamol” od 500 miligrama zaražene virusom Machupo, jer su te tvrdnje lažne i neutemeljene.

Iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) rekli su da sporni virus ne bi mogao da preživi proizvodnju, niti bi opstao u tabletama. Dodaju da tog lijeka svakako nema u legalnoj prodaji na crnogorskom tržištu.

Na društvenim mrežama u Crnoj Gori i regionu početkom mjeseca pojavila se informacija, koje je aktuelna u Maleziji već godinu dana da “paracetamol” od 500 miligrama sadrži smrtnosni virus Machupo, odnosno virus Bolivijske hemoragične groznice.

“Paracetamol je zbog svog pozitivnog efekta na snižavanje povišene temperature i liječenje bolova blagog intenziteta, široko primjenjivan lijek. Tablete paracetamola na koje se ova navodna vijest odnosi – pod nazivom “P-500” i “Aeknil Paracetamol“ nisu odobreni od strane CALIMS i ne mogu se naći u prometu u Crnoj Gori u legalnom distributivnom lancu”, trde iz CALIMS-a.

Iz CALIMS-a kažu da na našem tržištu postoje registrovani ljekovi koji sadrže paracetamol, drugih proizvođača u različitim jačinama i oblicima (tablete, sirup…) i da su to proizvodi koji su ispunili sve standarde u pogledu kvaliteta da bi mogli da budu u prometu.

“U nacionalnoj bazi podataka o neželjenim dejstvima ljekova, u koju se unose prijave od 2009. godine (godina osnivanja CALIMS) nalazi se samo pet prijava sumnji na neželjena dejstva.

CALIMS apeluje na građane da  kupuju ljekove samo u  apotekama, kao i da se o primjeni ljekova savjetuju sa zdravstvenim radnicima.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply