Policija tvrdi da je na tragu pedofila iz Podgorice

Policija vjeruje da će ubrzo uhapsiti čovjeka koji je posljednjih dana decembra pratio djevojčice u Podgorici, govorio im najgnusnije vulgarnosti pozivao ih da pođu sa njim. Vijestima je iz policije rečeno da pedofil za kojim policija traga ima oko 40 godina i nema prednje zube.

“Imamo operativna saznanja o kome se radi i nadamo se da ćemo ga veoma brzo uhapsiti”, rečeno je Vijestima u Upravi policije.

Isti izvor je kazao da je policija danima analizirala sve snimke kamera video nadzora kuda se taj pedofil kretao.

Takođe je veliki broj inspektora u civilu na ulicama Podgorice u potrazi za predatorom.

Policija tvrdi da od posljednje prijava, kada je podofil zaustavljao i uzmeravo dvije djevojčice, nije više bilo prijava.

Dvije djevojčice koje je uzmerivao imaju devet  i deset godina.  Djeca nijesu komunicirala sa njim i sve su odmah prijavili roditeljima, a oni su se odmah obratili policiji.

Crna Gora se potpisivanjem Lanzarot konvencije o zaštiti djece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja Savjeta Evrope 2009. godine obavezala da će napraviti registar pedofila, ali to još nije učinila.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Šućko Baković,  nekoliko puta je rekao da je neophodno formiranje jedinstvene baze podataka osuđenih za seksualno iskorišćavanje i seksualno zlostavljanje djece.

Prema podacima istraživanja CIN-CG Zaglušujuća tišina, o seksualnom zlostavljanju djece u Crnoj Gori, Vrhovni sud je od 2011. do 2015. godine, za krivična djela nekog od vidova seksualnog zlostavljanja djece, pravosnažno osudio 74 pedofila. Vrhovni sud, međutim, nema jedinstvenu bazu podataka o pravosnažno osuđenim licima za period prije 2011. godine.

Uprava policije u istom periodu registrovala je oko dvije stotine seksualno zlostavljane djece. To je, međutim, samo broj registrovanih slučajeva. Kriminološka istraživanja pokazuju da na jedno takvo prijavljeno krivično djelo ima najmanje deset neprijavljenih slučajeva.

Zato što nema posebne kaznene evidencije pedofila, a niko ih ne nadzire, oni koji su zlostavljali djecu mogu to ponovo da učine. Država ne obavezuje poslodavce da prije nego daju zaposlenje provjere da li je kandidat za posao pedofil. Zbog toga, pedofili nesmetano mogu da rade u vrtićima, školama, igraonicama, zdravstvenim ustanovama, dječijim odmaralištima…

Ne postoji ni zakonska odredba koja obavezuje nadležnu instituciju da obavijesti porodicu da je pedofil koji im je zlostavljao dijete izašao iz zatvora.

Za razliku od Crne Gore, Velika Britanija, Norveška i Belgija imaju registre pedofila koji su javni i svima dostupni kako bi se djeca zaštitila. Javni registar pedofila ima i Makedonija, koja još nije članica Evropske unije.

Od 1. januara ove godine, Poljska je za javnost otvorila na internetu registar pedofila.  U registru su njihova  imena i fotografije  sa adresom na kojoj žive. Poljski registar pedofila sadrži 768 imena.

“Pravo naše djece da budu zaštićena stavljamo iznad prava prestupnika na anonimnost. Država ima obavezu da štiti dijete, a ne pedofila. Prestupnik koji čini zlo djeci mora da računa na surove posljedice. Ne samo na višegodišnje kazne već i na gubitak anonimnosti”, rekao je povodom otvaranja dijela registra za javnost poljski ministar pravde Zbignjev Žobro.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Meni je sokantan podatak da je Vrhovni sud je od 2011. do 2015. godine, za krivična djela nekog od vidova seksualnog zlostavljanja djece, pravosnažno osudio 74 pedofila. Koliko je to na malu CG, a koliko je u stvari tih manijaka – jer ne prijavljuje se sve. Uzas

  2. Sjecam se dan danas price o djevojcici,crvenoj cipelici,G zgrada kod male pijace (obije babe mi tu zive),majka sam djevojcica,generalno sam mirna i stalozena,u zvijer se pretvaram kad su djeca u pitanju,jedino su mi one slaba tacka,samo sam tu ranjiva,za takve profile treba uvest smrtnu kaznu 😠 “to” ne zasluzuje vazduh!Ocekivano nece ga biti neko vrijeme,angazovace se roditelji cesce da prate djecu do skole i iz skole,a ne vjerujem da je hrabar toliko da se suprostavi roditelju…

  3. Da li je moguce da se Crna Gora- PG pretvorila u mjesto gdje djeca nisu sigurna izaci iz kuce.. A STA DRZAVA RADI PO TOM PITANJU ?! Ovo je ozbiljna stvar kojom drzava i institucije moraju ozbiljno da se pozabave !! Ili da puste narod da im sudi u oba slucaja treba da bude primjer za nauk svima kojim bi kasnije moglo panut na pamet nesto slicno .

Leave a Reply