Antibiotici u terapiji crvenog grla kod bebe – da ili ne?

PIŠE: ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Kod beba u prvoj godini života je izuzetno rijetka “prava” teška upala grla. Kod veće djece je upala grla gotovo neizbježni pratilac odrastanja, a nisu rijetke i prave gnojne upale grla – angine. Bebe često imaju crvenkasto grlo, ali to nije klasično zapaljenje grla uzrokovano bakterijama!

Ubjedljivo najčešći uzrok crvenog grla kod beba su virusi. U prvoj polovini prve godine šansa da se desi bakterijsko zapaljenje grla je ispod 3 odsto. Ovde treba da napravimo malu ogradu – radi se o djeci koja nemaju imunodeficijenciju – izuzetno rijetku grupu bolesti kod koje dolazi do drastičnog smanjenja otpornosti organizma prema infekcijama usled poremećaja u imunološkom sistemu djeteta.

Da li treba da se uradi bris ?

Bris treba uraditi ako se sumnja na bakterijsku infekciju grla. Bris grla je jednostavna analiza koja daje dobru informaciju o uzročniku crvenog grla.

Zašto se javlja povišena tjelesna temperatura ?

Prosto – zato što virusi prouzrokuju infekciju koja ide sa povišenom tjelesnom temperaturom. Nije bakterija “privilegovana” da uzrokuje povećanje temperature kod djece – to virusi daleko češće rade kod male djece nego bakterije!

Da li antibiotik može da škodi ?

Svaki lijek ima neželjena djejstva, pa i antibiotici. Ruku na srce, amoksicilin i nije neki “opasan” lijek, ali ima svoje mane. Može napraviti proliv, povraćanje, a ono što je skoro redovna pojava je bujajne gljivica u ustima pa nastaje soor – kandidijaza usta koja je veoma neprijatna za bebu. To boli, pa dijete slabije jede i nervozno je. ijLepo se soor liječi, ali zašto davati antibiotik kada za to nema razloga!

Druga važna mana antibiotika je što može maskirati težu infekciju, na primjer infekciju mokraćnih kanala, što može biti veoma opasno. Infekcija se samo pritaji, pa po prestanku davanja lijeka ponovo se vrati, ali u još gorem svjetlu.

Kada dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu u prvoj godini života OBAVEZNO treba uraditi kompletnu krvnu sliku (dakle sa leukocitarnom formulom) i pregled mokraće.

*Krvna slika će pokazati koliko je infekcija “uzela maha”, i dati orijentaciju u pogledu uzroka povišene tjelesne temperature.

*Pregled urina (sediment urina) je brza anliza koja za sat – dva jasno pokaže da li beba ima infekciju mokračnih puteva. Nema drugog načina da se ovo dokaže! Kada se u urinu nađe povišen broj leukocita (leukociturija) obavezno se uzme mokraća i za urinokulturu – bakteriološki pregled mokraće koji će jasno pokazati bakteriju – prouzrokovača infekcije. Tada se uradi i antibiogram – jednostavna analiza koja pokaže koji su antibiotici najefikasniji u borbi sa tom bakterijom.

Izuzetno je važno isključiti urinarnu infekciju kao uzrok povišene temperature kod odojčeta, jer ove infekcije traže adekvatnu antibiotsku terapiju, ali i druge dijagnostičke procedure koje se preduzimaju poslije sanacije infekcije, u cilju otkrivanja pravog uzroka infekcije mokraćnih puteva.

*Ako je pregled urina uredan, onda smo “na konju” jer se skoro sigurno radi o virusnoj infekciji. Ako je grlo “baš crveno” (a to nije često) PRIJE davanja lijeka treba uraditi bris grla, mada je šansa da je on pozitivan veoma mala! Ako se u brisu nađe bakterija koja zahtijeva liječenje TEK TADA treba prepisati antibiotik.

Ovo je primjer kontraverze koja ne bi smjela da bude problem, ali je dobar primjer kako nepoštovanje jednostavne medicinske doktrine dovodi do sasvim nepotrebnih problema.

Izvor: Moj pedijatar

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply