Glavni grad će obezbijediti dio novca za đačku užinu za djecu iz socijalno ugroženih porodica

Glavni grad participiraće naredne godine sa 30 hiljada u obezbjeđivanju užine za djecu osnovnoškolskog uzrasta iz socijalno ugroženih porodica, a sa ministarstvima prosvjete i rada i socijalnog staranja pronaći će model da bude obezbijeđen preostali dio novca za realizaciju ove inicijative.

Udruženje Roditelji je početkom decembra predložilo Sekretarijatu za finansije da za narednu godinu budžetom bude predviđen cjelokupan trošak za obezbjeđivanje besplatne đačke užine, a obratilo se i svim odbornicima pojedinačno da podrže tu inicijativu na sjednici na kojoj se raspravljalo o budžetu.

Nakon toga je amandman podnijela i odbornica DF-a Branka Bošnjak, kojim je traži da resorni Sekretarijat novac namijenjen za jednokratne socijalne pomoći preusmjeri za besplatne đačke užine za djecu porodica korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice. Skupština Glavnog grada je odbila taj amandman uz obrazloženje da su prihvatili predlog da participiraju sa 30 hiljada eura.

 

Udruženje Roditelji tažilo je više puta od uvođenja đačke užine u podoričkim školama od nadležnih da za djecu osnovnoškolskog uzrasta iz oko 1500 porodica koje primaju MOP na teritoriji Glavnog grada, bude obezbijeđen besplatni obrok.

O tome je nakon završetka realizacije prve godine pilot projekta Đačka užina, razgovarano i sa upravom srednje stručne škole  “Sergije Stanić”, a zajednička inicijativa je zatim ponovo upućena Glavnom gradu i gradonačelniku, nakon čega je održan i sastanak sa predstavnicima Sekretarijata za mlade, sport i socijalna pitanja, čiji su predstavnici najavili da će je razmotriti.

Iz Glavnog grada je saopšteno i da su za besplatni odmor i rekreacija djece osnovno-školskog uzrasta iz porodica sa lošim materijalnim  stanjem na Veruši, za narednu godinu opredijelili 35 hiljada eura.

Narodna kuhinja će biti finansirana sa 550 hiljada eura, a za stanovanje uz podršku 5 hiljada. Još jedan od novih socijalnih servisa Glavnog grada je obuhvaćen Budžetom, a to je prihvatilište za beskućnike, i to u visini od 20 hiljada eura.Iz budžeta Glavnog grada za Crveni krst predviđeno je 72 hiljade eura.

 

Podgorića će naredne godine opredijeliti 100 hiljada eura za poklon pakete za novorođenčad, dok je za nabavku udžbenika za prvake kao i školskog pribora za djecu iz porodica korisnika MOP-a predviđeno 125 hiljada.

 

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply