Od naredne godine u dnevniku zapis i o karakternim osobinama đaka

Za đake osnovne škole od sljedeće školske godine uvodi se rubrika zapažanja o razvoju učenika i učenica gdje će se bilježiti njihove opisne karakteristike u smislu koliko su socijalizovani, za što su talentovani, da li imaju određene averzije prema nečemu, a pratiće se i njihov fizički razvoj.

Ovo je osmislila radna grupa Ministarstva prosvjete koja ima 19 članova čine je i predstavnici Zavoda za školstvo, Zavoda za udžbenike, a tu su i pojedini profesori. Propisano je da u prvom ciklusu školovanja, od prvog do trećeg razreda, učitelji bilježe karakteristike razvoja djeteta u dnevniku i svjedočanstvu, ali je to pitanje drugačije regulisano za starije đake. Za ostale učenike razredni starješina će unijeti zapis o njihovoj posebnosti, ali se to neće naći u svjedočanstvu, već će se za njih dodatno štampati obrazac koji će dobijati svi roditelji. Ova novina je, prema  saznanjima Pobjede, predložena po uzoru na zapadne zemlje.

Direktor Zavoda za školstvo Rešad Sijarić pojasnio je da je stavka o razvoju djece propisana u sklopu izrade pedagoške dokumentacije. Sijarić je istakao da se u ovaj posao ušlo iz razloga što se pedagoška dokumentacija (koja podrazumijeva uređivanje dnevnika, đačkih knjižica, svjedočanstava) mora prilagoditi novim predmetnim programima koji su uvedeni od ove školske godine.

“Zapažanja o razvoju učenika je novina. Učitelj je dužan da zapaža ne samo je li dijete naučilo tablicu množenja, zna li da čita, već treba da se kompletno prati razvoj učenika. Učenik je odlično naučio gradivo, ali da vidimo je li socijalizovana ličnost, kakve karakterne osobine pokazuje. Tu se, prije svega, misli i na kognitivni, socijalni, emocionalni i fizički razvoj djeteta. Ovo je kompletno posmatranje i usmjeravanje učenika. Tamo gdje dijete zaostaje učitelj, koji ima pedagoške kompetencije, može da mu pruži podršku i usmjeri ga gdje treba”,  istakao je on.

Radna grupa, kako je ispričao Sijarić, sačinila je 11 pokazatelja o razvoju učenika i učenica, ali ona nije konačna, i učitelji mogu da registruju i neka druga zapažanja. Kako su preporučili, učitelji treba da vode računa koliko su đaci zainteresovani za učenje, koliko poštuju školska pravila, jesu li odgovorni prema obavezama, na koji način izražavaju i da li kontrolišu svoja osjećanja.

Provjeravaće, takođe, koliko mališani uvažavaju i razumiju osjećanja drugih, da li primjereno reaguju na različitost među djecom, da li su spremni na saradnju i pomaganje drugima, kao i da li nenasilno rješavaju sukobe sa vršnjacima i odraslima. Bilježiće se, kako je precizirano, i njihova inicijativnost, odnosno imaju li originalne prijedloge za učenje, druženje.

Prema riječima Sijarića, na ovaj način će svaki roditelj dobiti povratnu informaciju o osobinama djeteta, odnosno na koji način se razvijaju, te kakvu mu podrška treba od škole i roditelja.

“To je nešto što je jako unaprijeđeno da, ipak, roditelj dobije od učitelja, koji je stručan, sve te opisne karakterne osobine, pa i fizičkog razvoja djeteta iako roditelji danas, normalno, provjeravaju i prate to. Ali, u školi postoji mogućnost upoređivanja kroz koje se prati napredak đaka i provjerava se da li zaostaju u razvoju određenih vještina. Često roditelji kažu: ,,Moje dijete sve zna. Nije, međutim, u situaciji da ga uporedi sa drugom djecom, a onda se pokaže da baš to nije tako. Roditelji to ne mogu objektivno da sagledaju”, istakao je Sijarić.

Direktor Zavoda za školstvo je ispričao i da je radna grupa Ministarstva prosvjete procijenila da opisno ocjenjivanje, odnosno nivo usvojenosti znanja za prvi ciklus (od prvog do trećeg razreda) treba da se procjenjuje kroz tri stavke: djelimično postignut, uglavnom postignut i postignut u cjelosti. Podsjetio je da su sada aktuelne ,,ocjene zadovoljava, ne zadovoljava, ističe se i naročito se ističe. Novi koncept, prema riječima Sijarića, je bolji, jer procjena je da je prvi ciklus na četiri nivoa previše usitnjen.

Izvor. CDM

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

    • Kako tako lako etiketirate prosvjetne radnike i stavljate sve u isti ,,koš” ? Takođe, kad već pomenuste znanje, onda i Vi malo obratite pažnju na pravopis. Na Vašem facebook profilu piše da ste bili student Filozofskog fakulteta i to smjer Srpski jezik i knjizevnost.

    • Apsolutno o tome ne vodih računa. Ja imam pravo da pišem kako hoću i ne moram da navodim da sam pravopis možda i savladala 🙂 , a vi -ako radite kao prosvjetni radnik, ne znam da li možete. Toliko. Mada ovo nije tema. Već djeca i njihovo usmjerenje.

    • U tom slučaju mi je drago da se sve zavrsilo na fakultetu i da niste sa ovakvim stavom o pravopisu i o prosvjetnim radnicima usli u ucionicu kao nastavnik. Nisam komentar ostavila radi djece i ovih novina u dnevnicima, vec zbog niza uvreda koje uputiste prosvjetnim radnicima.

    • Pomislila sam dok sam pisala, da će to tako se oteti, ali ovaj put komentar ne obrisah, što obično činim.Čime onda opravdavate ovoliku potrebu za privatnim časovima, čak i djece i roditelja djece u nižim razredima? Zapravo, to nije potreba. Može biti i bilo šta, ali u zadnje vrijeme čini mi se da je nužda. Golema nužda da nam djeca nešto nauče. Obzirom da mi, jer radimo, nemamo vremena, toliko koliko prosvjetni radnici od nas očekuju. Možete da odgovorite, možete i da ne odgovorite, možete da lektorišete, ili ne…ali našoj djeci sigurno neće pomoći ni moje, ni vaše zapažanje, ako se nešto globalno i konkretno ne učini. Na njima će buduče generacije učiti opet neke buduće….itd… A onda zamislite kakav bi trebao da bude kvalitet njihovog znanja, da bi bilo polaznica nekoj narednoj generaciji.

    • Kao neko ko je radio u osnovnoj skoli kao profesor, mogu reci da nema tih para koje mogu meni da nadoknade napor I stres sa kojim se danas svaki profesor nosi radeci u toj dzungli, a zasto? Zato sto je skola postala sve sem obrazovne a jos manje vaspitne ustanove.

    • Snezana Pejovic Ratkovic, ja se slazem da nema smisla da djeca u nizim razredima imaju privatne casove, ako mi ucitelji damo sve od sebe i njima na razumljiv i zanimljiv nacin objasnimo nesto. Problem moze nastati kad neki ucitelj to ne radi tako, kazem neki, ne svi. Takodje, cesto djeca ne prate dobro to sto im se objasnjava, odsutni su mislima i sl. Tu nekad moze pomoci opet ucitelj. Za domaci se daju zadaci koje djeca trebaju da rade, a roditelj samo prekontrolise. Nista vise od toga. U starijim razredima se pojavljuje mnogo gradiva a malo casova za obradu i utvrdjivanje. Sve to zajedno moze uticati na nizak nivo znanja u danasnjem vremenu.

    • Госпођо Ратковић Ваши учитељи су изгубили вријеме покушавајући да Вас до краја описмене! Пардон,али морао сам овако!

  1. Ja sam jednom usla da vidim kako taj dnevnik izgleda. Tamo nema nista osim ocena, dosta toga u zakasnjenju. Mislim da bi vrijeme bilo bolje provedeno na nesto drugo nego regularni dnevnik, elektronski pa jos i knjizica. Trodupli posao

  2. Uvijek se rado sjecam ucitelja koji bi znao da upotrijebi prut ili me povuce za zulufe u toku casa. Mnogo smo bolja djeca bili, postovali smo ucitelje- nastavnike,ali su i oni imali vecu slobodu nego danas,tako da, nisu sve krivi ni ucitelji, nego im se namece da oni bukvalno robuju djeci

  3. Vise experimenata i prakticne nastave , osavremenjavanje nastave u smislu edukovanja djece da pametnije a jednako kreativno koristi racunare, internet , da su fizicki aktivniji , da sami prikupljaju informacije na odredjene teme.. Lekcije prilagoditi njihovom nivou razumijevanja gradiva… kako ne bi ucili napamet… npr. Drustvo za 4 ..ti pise : Direktor vodi racuna da svi ucenici ostvare svoja prava u skladu sa svojim sposobnostima. Pa da li se to moglo jednostavnije napisati … npr; Direktor vodi racuna o svim svojim djacima da ostvare svoja prava bez obzira na njihov uspjeh 😂 ..itd itd

  4. I sad će ambiciozni roditelji da dolaze i da maltretiraju učitelje ako im opis njihove razmažene i nevaspitane djece ne bude odgovarao,ako ne mogu da slikaju pohvale i okače na instagram. Malo nezahvalna uloga prosvjetnim radnicima u vrijeme kad moraju da polažu račune iskompleksiranim roditeljima.

  5. Bilo bi lijepo da pracenje i “zapazanje” istih kriteriuma psihickog, socijalnog i intelektualnog razvoja djece prvenstveno bude prioritet za roditelje,koji nazalost sve vise prepustaju djecu “internet vaspitavanju” i “mobilnoj” komunikaciji sa vrsnjacima.

  6. Najbolje da unajmimo po jednog pisara pa da se on bavi papirologijom s mi onim što nam je posao. Svaki iole dobar nastavnik ima podatke o razvoju i napredovanju djeteta u glavi barem ja imam i znam sta trebam reci svakom roditelju koji dodje a opet se vodi i pedagoška sveska u upisuju komentari. Dakle dodavati još pisanja bi bilo s kraći anje onog što je stvarno bitno a to je rad sa djecom. Neko spomenuo plate e to je posebna priča a da su male i te kako jesu za odgovornost u posao koji svakodnevno savjesno obavljamo.

  7. Kako je to neko lijepo smislio da okarakterise nasu đecu koja su i onako sluđena od raznih psihopata sto im predaju. I znaci ako se necije ‘ vizije ‘ ne uklapaju kakvo je dijete ono ce se od starta registrovati kao kriminalni dosije. E sram vas bilo umjesto da se zalazete da nastavnici bolje rade svoj posao da nema privatnih casova i punjenja dzepova sta vi radite?

  8. Uz sve te novotarije po ugledu na razvijene zemlje, niko , naravno, ne razmišlja da to adekvatno plati, jer su prosvetni radnici poznati po entuzijazmu, savijanju glave i grbače i prosjačkom standardu. Bravo vam ga!!!!!

  9. Skoro svima ne valja sistem ne valjaju nastavnici, roditelji siroti, djeca jadna i sludjena… A samo me zanima znaju li roditelji sta im rade djeca kad već stignu svaki post da iskomentarisu… Hmmm…

  10. Ne razumem šta se podrazumeva pod “fizički razvoj”?? Osim toga kad će se nama pružiti prilika da ocenimo nastavnike. Njihovu ličnost i rad. Pa da oni koji kasne na časove, nipodaštavaju decu, ne obavlj dužn razrednog starešine, opsuju na času budu negativno ocenjeni. A da drugi koji se trude, savesno rade budu nagradjeni. I kako nastavn soprinose tome da se deca socijalizuju? I da se razviju pozitivne osobine, a nd stimulišu potkazivanje, ulizivanje…

  11. Ljudi koi ne predaju Desanku Maksimovic , Ivu Andrica , J.J. Zmaja gdje nam gro djece krece od nepunih sest god u skolu sa torbama tezim od njih , gdje se ne izucava Gorski Vijenac i pregrst stvari iz pomodarstva da bi se dodvorili svemu i svakome da vam ” karakterisu ” dijete ? Necu reci da nisu kompetentni ALI i prosveta je izgubila nazalost kredibilitet.

  12. ,,Licni dosije ucenika” za mene kao roditelja zvuci uzasno,za prosvetnog radnika to je jos dodatnog posla. Da ne ulazimo u pricu da li je neko kompetentan da odredjuje licne,razvojne,fizicke, karakteristike djeteta a da pritom ostane u potpunosti objektivan. Da li ovo znaci da dijete jos u osnovnoj skoli treba da se posmatra kao eksperiment? Da njegova buducnost zavisi od karakteristika koje se upusu u ovaj dosije iako se licnost djeteta jos uvjek nije u potpunosti razvila? Itd

  13. Danas sam cula da i nastavnici pod pritiskom inteligentno nevaspitane djece daju ocjene koje im odgovaraju jer od istih ne mogu casove drzati. Tim istima ne znace nista silna opominjanja, ukori raznih nivoa. Oni su mangupi i “in”. Oni moraju imati sve petice a ne uce, jer pobogu koji “frajer” uci? A nastavnici, pod terorom djece i njihovih roditelja koji se ne ustrucavaju da ih vrijedjaju i to pod skolskim krovom, manji od makovog zrna…

  14. Uglavnom se slažem sa većinom. Kao otac troje djece, želim da kažem sledeće.Prije svega učitelji treba da budu dobri pedagozi.Svako dijete je priča za sebe,na učitelju je da nadje način da prodre do svakog učenika.Ako to ne može,treba da traži pomoć sa strane ali nikad,nikad ne smije odustati od djeteta.Toliko su bitne prve četiri godine u školi, jer se tada djeca oblikuju,socijalizuju, izgradjuju karaktere,stvaraju stavove, možda i za čitav život.A tu je veoma velika uloga učitelja.

  15. Radim u školi i hvala bogu ne pronalazim se u nekim paušalnim i zlobnim komentarima. Lično mislim da profesor nema pravo niti kvalifikacije da obilježi neko dijete. Protiv ovog zakona trebamo se udružiti i zaustaviti njegovu primjenu. Ovo je jako ozbiljna situacija, zamislite da neko za vaše dijete napuše da je sa specijalnim potrebama ili nešto sl.

Leave a Reply