Razigravanje za najmlađe, novogodišnji ukrasi i maštaonica

Posljednja sedmica ove godine u Razvojnom centru rezervisana je za nekoliko radionica –  edukativnu, na kojoj će školarci pomoću knjige Sofija i čarobna bašta ući u svijet čarolije i mašte, razvojne za najmlađe drugare, i kreativnu u toku koje će praviti novogodišnje ukrase.

Besplatne radionice se održavaju u prostoru Biblioteke igračaka i Razvojnog centra, u ulici Bracana Bracanovića 74/a u Podgorici. Zbog ograničenog broja mjesta, obavezno je prijavljivanje na email [email protected], broj telefona 020 22 10 00 ili u inbox Facebook stranice Igračkoteka i Razvojni centar.

U ponedeljak, 25. decembra biće održane razvojne radionice pod nazivom Razigravanje, koje su namijenjene djeci jaslenog uzrasta. Za njih smo pripremili dva termina, u trajanju po 30 minuta. U 18 sati je radionica namijenjena djeci uzrasta od 1 do 2 godine, dok je termin u 19 sati rezervisan za djecu uzrasta od 2 do 3 godine.

Na ovim radionicama posebna pažnja će biti posvećena razvoju motoričke spretnosti djeteta i motoričkih vještina koje odgovaraju tom uzrastu. Mališani će, kroz igru, rješavati probleme, učiti o prostornim odnosima, shvatati suprotne pojmove I razvijati svoje saznajne potencijale. Osim toga, kroz zanimljive igre, razvijaće sposobnost izvođenja elementarnih pokreta kao i onih složenijih. Zapravo, ovim aktivnostima dodiruju se i neki drugi elementi i aspekti razvoja djeteta. Djeca će imati priliku da rade u grupama, uče pravila i čekaju red.

Cilj ovih radionica je da se pruži stimulativno okruženje za odrastanje djeteta a roditelji će imati priliku da dobiju konkretne savjete i uputstva kako kod kuće mogu raditi sa djetetom, u cilju njegovog što boljeg razvoja.

Radionicu vodi  defektološkinja Ivana Popović, a broj mjesta je ograničen na 5. Prisustvo roditelja je obavezno.

U utorak, 26. decembra  sa početkom u 19 sati  organizovali smo kreativnu radionicu pod nazivom Jelka, Pahulja -Zvjezdica, koja je namijenjena djeci uzrasta od 7 do 12 godina.

Praznici su idealna prilika da dozvolimo djeci, da izradom personalizovanih ukrasa doprinesu kreiranju novogodišnje atmosfere u svojim domovima. Na radionici će imati priliku da naprave par ukrasa od kartona u kombinaciji sa drugim materijalom. Na taj način kod djece razvijamo kreativnost kao I nove vještine prilagođene tom uzrastu. Radionicu će voditi dekoraterka Kristina Kestner. Broj mjesta je ograničen na 15.

Dan kasnije, u srijedu, 27. decembra u 19 sati počinje nova edukativna radionica pod nazivom Maštaonica-Sofija i čarobna bašta, a namijenjena je roditeljima i  djeci uzrasta od 6 do 14 godina.

Radionica je osmišljena da se kroz promociju knjige, Sofija i čarobna bašta  i interaktivan razgovor,  djeca uvedu u svijet čarolije i mašte , u kojem ništa nije crno niti bijelo. Podstiče ih da se zapitaju: koja je to njihova magija? Po čemu su posebni?  Djevojčica Sofija dobija vilinski dar da pravi pahuljice. Zbog toga je narušen Vrhovni Red među svih sedam svijetova. Na svom putu Sofija prolazi kroz razne izazove i uči lekcije o povjerenju, ljubavi, poštovanju, te na kraju otkriva da i sama nosi magiju u sebi, kao i sva druga djeca. Nakon svakog pročitanog dijela razgovaraće se sa djecom. Imaće priliku da u mislima stvaraju slike onoga što čuju. Na kraju crtaće scenu po izboru. Radionicu vodi autorka knjige Tatjana Kuljača, a broj mjesta je ograničen na 20.

U četvrtak, 28. decembra u 19 sati uslijediće još jedna kreativna radionica pod nazivom Novogodišnje spretne ručice, namijenjena djeci uzrasta od 4 do 10 godina.

Cilj radionice je usavršavanje finih motoričkih vještina, vježbanje koordinacije, preciznosti, a sve to uz zabavu i druženje sa vršnjacima. Na radionici će djeca uz pomoć prostih materijala koji se svakodnevno koriste praviti ukrase za jelku,vijence kojima mogu ukrasiti  i vrata svoje sobe. Takođe, oni malo stariji  imaće priliku da uposle prstiće i naprave koverte za pisma Djeda Mrazu, koja su vjerujemo odavno napisana. Radionicu će voditi članica udruženja Vesna Pejović, a broj mjesta je ograničen na 15.

Ovom radionicom zatvaramo ovogodišnji program Igračkoteke i Razvojnog centra, a druženje nastavljamo nakon praznika.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply