Ove godine pronađeno skoro hiljadu komada otrovnih igračaka

U 2017. godini u Crnoj Gori je na tržištu pronađeno 15 vrsta otrovnih igračaka, odnosno 986 komada, uvezenih u toku posljednje dvije godine.

“U igračkama je utvrđeno prisustvo hemijske supstance – ftalata  koji se koriste kao omekšivači u procesu izrade plastičnih igračaka, da bi igračke bile elastičnije. U skladu sa propisima, ovi ftalati su zabranjeni u igračkama i proizvodima za djecu u koncentraciji iznad 0,1 odsto po masi”, kazali su za FOS iz Uprave za inspekcijske poslove.

Kako su saopštili, igračke koje se povuku iz maloprodajnih objekata uništavaju se na propisan način.

Tvrde da tokom novembra i decembra, kada su intenzivnije nadzirali tržište, “u cilju kontrole da li su povučeni svi opasni proizvodi koje su prodati trgovcima”, nisu pronađeni sporni proizvodi.

Iz Uprave dodaju i da nijedna igračka koja je proglašena opasnom u zemljama EU u 2017. godini, nije pronađena na tržištu Crne Gore.

Inače, kazne zbog otrovnih igračaka su vrlo visoke. Oni koji ih ne povuku sa tržišta mogu biti kažnjeni od 2.000 do 20.000 eura, odgovornoj osobi u kompaniji i “fizičkom licu” prijeti kazna od 500 do 4.000 eura, a preduzetniku od 2.000 do 12.000 eura. Nijesu saopšteni podaci o tome kolike su do sada kazne određivane kompanijama koje su uvozile igračke sa ftalatima.

 

Comments

Leave a Reply