Vila u Čanju u kojoj su se djeca otrovala nema građevinsku dozvolu

Vila Lara, u kojoj su se otrovala djeca prije šest godina, nema ni građevinsku, niti upotrebnu dozvolu, saopštio je advokat Vladan Bojić u podnesku koji je dostavio podgoričkom Osnovnom sudu, u ponovljenom postupku po tužbi roditelja djece protiv države, škole, vlasnika vile  Vasilija Gvozdenovića i njegove firme Kompani.

“Kako učenici mogu biti uopšte bezbjedni u divljem objektu, kakvo je poimanje bezbjednosti Lare, koja nema građevinsku dozvolu, čija bezbjednost nije provjerena kroz tehnički pregled i koji se nije smio koristiti bez upotrebne dozvole”, istakao je advokat.

U podnesku se dodaje da i škola mora biti odgovorna što je dozvolila da djeca borave u “divljem” objektu.

“Smještanje djece u takav objekat jeste krajnje gruba nepažnja, čista bezobzirnost, drskost i teška neodgovornost”, ocijenio je advokat.

Gvozdenović je Vijestima potvrdio da objekat nema građevinsku dozvolu, objašnjavajući da tada kada je izgrađen 2004., tuda nije ni prolazio Detaljni urbanistički plan (DUP).

On je rekao da je prije par mjeseci podnio zahtjev za legalizaciju.

“Uostalom, i Ministarstvo turizma je dozvolilo da ti pansioni budu registrovani”, naveo je Gvozdenović.

On je Vijestima rekao da je njemu žao zbog svega što se dogodilo, ali da on ne osjeća odgovornost, ni krivicu zbog trovanja djece.

Sudija Simo Rašović je na prethodnom ročištu odredio novo vještačenje ovog puta Sudskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu o uzroku trovanja djece u Čanju.

Predlog za novo vještačenje je prihvaćen, nakon što su ranije urađena dva vještačenja sa suprotnim stavovima vještaka.

Tužbu je prije šest godina pokrenuo 101 roditelj učenika i tražili su oko pola miliona eura za naknadu materijalne i nematerijalne štete.

Nakon trogodišnjeg procesa, država i firma Kompani u okviru koje posluje vila Lara, obavezane su da djeci isplate 200.000 eura, a sudski troškovi su bili veći od dosuđene odštete.

Ta presuda je ukinuta.

 

Vrhovno državno tužilaštvo još nije odlučilo da li će od Vrhovnog suda tražiti preispitivanje presude, kojom je Gvozdenović oslobođen optužbi za za trovanje djece zbog zastare krivičnog gonjenja.

Viši sud u Podgorici je preinačio presudu barskog Osnovnog suda, kojom je on uslovno osuđen.

Za razliku od prethodnog puta, kada je upravo Viši sud rekao da do zastare nije došlo jer se radi o maloljetnicima, ovog puta isti sud drugačije tumači zakon, pa je odlučio da je postupak ipak zastario.

Gvozdenoviću se sudilo za proizvodnju i stavljanje u promet škodljive životne namirnice, jer je, prema optužnom predlogu, stavio u promet neispravnu vodu.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply