Od januara servis boravka za osobe sa invaliditetom starije od 27 godina

U Nikšiću će početkom naredne godine zvanično krenuti sa radom Odjeljenje 27 plus. Radi se o prvom servisu takve vrste u Crnoj Gori u kojem će osobe sa invaliditetom starije od 27 godina moći da nastave boravak budući da evropske regulative ne dozvoljavaju zajednički boravak djece sa smetnajma u razvoju i starijih osoba.

Nikšićanin Vuk Božović ima Daunov sindrom. Korisnik je Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju od osnivanja 2010. Znanja i vještine koje je stekao u Centru premašila su sva očekivanja njegovog oca Velibora.

“On se odlično socijalizovao. Sam je naučio da jede, da se obuje, obuče, stekao je rutinu, motoriku, oni ovdje imaju jedan odličan tim”, istakao je Velibor.

Vuk naredne godine postaje punoljetan, a peporuke UNICEF-a jasno ističu potrebu da se razdvoje djeca sa sametnjama u razvoju od odraslih. To će značiti i njegov prelazak u novootvoreno odljeljenje 27 plus na Duklu, prvo takve vrste u Crnoj Gori.

“Sada ćemo biti u prilici da to ispoštujemo, da u ustanovama socijalne i dječije zaštite ne mogu boraviti djeca i odrasli, podrazumjeva se do 18 godina. Znači mi cemo sukcesivno izmjestiti sve 18 plus, a za početak idemo 24 plus”, istakla je za TVCG direktorica Dnevnog centra Radojka Koprivica.

Za početak desetak korisnika sa kojima će raditi šest zaposlenih. Pravo na boravak imaće bivši i sadašnji korisnici Centra, a akcenat če biti stavljen na sport i razvijanje radnih vještina, na čmu se već uveliko radi i u Dnevnom centru.

Bebo2

SOS linija baner

Leave a Reply