NIjesu utvrdili da ima VIP odjeljenja, ali jesu neujednačenost pru upisu

Prosvjetna inspekcija je prilikom kontrole tri podgoričke osnovne škole kako bi utvrdila da li u njima postoje takozvana VIP odjeljenja, konstatovala da ih propisi iz oblasti obrazovanja, kao takve ne poznaju pa je prosvjetnom resoru preporučila da propiše kriterijume za formiranje odjeljenja prilikom upisa učenika u prvi razred, koji sada ne postoje.

Inspektori su predložili formiranje jednakih kriterijuma za sve škole, zbog, kako su kazali Vikend novinama iz Uprave za inspekcijske poslove, utvrđenih neujednačenosti od škole do škole po tom pitanju.

Interesantan je podatak da škole same određuju kriterijume na osnovu kojih formiraju odjeljenja prilikom upisa učenika u prvi razred, a oni se između ostalog odnose na sociodemografske karakteristike, pol djeteta, obrazovanje roditelja, psihološku procjenu djetetovih sposobnosti, zdravstveno stanje djeteta.

“Prosvjetna inspekcija je nadležna za primjenu propisa iz oblasti obrazovanja, ali nijedan od ovih propisa ne poznaje organizacionu formu kao VIP odjeljenje, kako se žargonski nazivaju odjeljenja sastavljena od „izabranih” đaka. Uprava za inspekcijske poslove je obavila nadzor u podgoričkim osnovnim školama „Maksim Gorki”, „Sutjeska” i „Štampar Makarije” i utvrdila da je potrebno da Ministarstvo prosvjete propiše kriterijume za formiranje odjeljenja prilikom upisa učenika u prvi razred, koji sada ne postoje”, navodi se u odgovorima Uprave.

Preporuka inspektora je da se jasno definisani kriterijumi koji bi bili jednaki za sve crnogorske škole primjenjuju od naredne godine.
Priča o VIP odjeljenjima često je u medijima potencirana kada je u pitanju podgorička Gimnazija, ali i škole smještene u užem centru glavnog grada.

Iako su nezvanično objavljivanje informacije o postojanju odjeljenja koja “formiraju roditelji”, to zvanično još nije dokazano.

Izvor: CDM

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. A za se da ih ima..mozda je i bolje da se ti bolesni mediokriteti skupe zajedno da ne kinje dobru djecu zato što nemaju iste ukradene patike ili gucci jaknu..jer imbecili se bave time..

Leave a Reply