Ugašena banka: Roditelji ne znaju što je sa matičnim ćelijama

Predstavništvo Cryo Save banke matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce u Crnoj Gori ugašeno je prije više od godinu, što je zabrinulo dio roditelja koji su korisnici njihovih usluga, jer tvrde da mjesecima bezuspješno pokušavaju da stupe u kontakt sa njima kako bi provjerili što se dešava sa matičnim ćelijama za čije čuvanje su izdvojili dosta novca.

Tu informaciju Pobjeda je potvrdila i uvidom na sajt Centralnog registra privrednih subjekata, gdje se navodi da je firma Monte-cel, na koju je ovo predstavništvo Cryo Save-a registrovano u Crnoj Gori, zvanično likvidirana u julu ove godine. Preko tog preduzeća sačuvano je više od 2.000 uzoraka matičnih ćelija.

Podgoričanka koja je prije dvije godine sačuvala matične ćelije iz krvi i tkiva pupčane vrpce djeteta i za tu uslugu izdvojila 2.300 eura, da nešto nije u redu posumnjala je nakon što je ostala bez odgovora na više mejlova koje je slala firmi i i neuspješnih poziva na brojeve koji su sada nepostojeći.

Kako je ispričala, na kraju je pošla u njihove prostorije u Ulici 13. jula, ali se ispostavilo da njihovih kancelarija tamo više nema.

Ona poručuje da neko treba da snosi odgovornost, jer je i većina ljekara davala preporuke za uzimanje matičnih ćelija upravo za kompaniju Krio sejv.

“Paket nas je koštao 2.300 eura što nije mali iznos. Ako smo prevareni, zahtijevamo od nadležnih da reaguju i daju odgovore da bi razriješili ovu problematičnu situaciju. Pitanje je da li su uzete ćelije uopšte i sačuvane u njihovoj banci u Belgiji i Švajcarskoj”, skeptična je ova Podgoričanka.

Druga majka koja je sačuvala matične ćelije iz krvi pupčane vrpce djetat i za tu uslugu platila 1.880 eura saznala je tek prije dvadesetak dana da više ne postoji predstavništvo Cryo Save-a u Podgorici.

Kaže da se osjeća izigrano i nemoćno u slučaju da joj zatrebaju.

“Ispostaviće se da je ovo bila klasična pljačka. Matične ćelije smo sačuvali na period od 18 godina, a ja u ovom trenutku osjećam strah da u narednih pola godine nemam kome da se obratim u slučaju da mi, ne daj Bože, zatrebaju. Nadležne institucije moraju da reaguju kako bi se riješio ovaj problem”, kazala je sagovornica Pobjede.

Prema njenim riječima, prije tri godine bila je agresivna kampanja, a promoteri Cryo Save-a na svakom koraku animirali su trudnice da sačuvaju matične ćelije. Kako kaže, najmanje što su iz ove firme mogli da urade jeste da obavijeste klijente o gašenju predstavništva i ostave kontakt na koji u slučaju potrebe mogu da se jave.

Ona, za razliku od prethodne sagovornice, ima i sertifikat u kojem se, kako je rekla, pored ostalog, navodi šifra pod kojom su zavedene matične ćelije njene bebe.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. I mi smo jedni od klijenata Cryo Save molim da udruzenje Roditelji ne stane samo na ovom obavjestenju,jer iza ogova stoji 2000 porodica.Takodje nismo dobili zvanicnu informaciju od Cryo Save,blago receno osjecamo se prevareni

  2. andrija_kosovic

    Prvo : Banka maticnih celija Cryo Save, sa predstavnistvom u Svajcarsku, nije ugaseno. Mozete da provjerite na site http://ch.cryo-save.com/en/home.
    Ugovor se potpisuje sa firmom u Svajcarsku, i od njih se dobija sertifikat. Slikajte ga i posaljite na mail sa sajta gore. Cak i ukoliko vam trebaju te celije ( nikad ne zatrebale ), placate DHL postu od Belgije do bolnice u kojoj se lijeci.
    Dakle, ta firma u Podgorici je bila vjerovatno samo posrednik i nista vise. Placanje se obavljalo preko swifta na racun Cryo save u Svajcarskoj.
    Eto nacina da se provjeri, cak i da je neko izgubio sertifikat, sa ovog sajta se taj sertifikat moze povratiti, to je na kraju samo parce papira, 21. vijek je, postoje kompjuteri gdje se te informacine cuvaju.

  3. Suprug i ja smo ostavili ćelije u cryo-save prošle godine,još uvjek nam nije stigao sertifikat,ali smo kontaktirali kancelariju u Bg i rečeno nam je da je isti kod njih.
    To predlažem svim roditeljima da urade
    Pozdrav

  4. Mi smo u januaru sačuvali matične ćelije, nažalost preko ove banke. Predstavništva nema, a ni sertifikata. Kontaktirala sam office u Švajcarskoj i dobila scan ugovora, a za sertifikate se čeka, ne znam zašto ovoliko dugo. Evo roditeljima kontakt za bar neku vrstu pomoći [email protected] 🤔😡

  5. Nemamo maticne celije…svakakvih bolesti ima…ali nista u zivotu nije sigurno…nisu celije garancija za niciji zivot…i zdravlje…tako su nama nudili zenu za prena testove…ali sve sto je van dometa drzavnih ustanova moze biti sumnjivo,narocito ako je cena visoka…to je mafija i doktori zaradjuju na djeci i trudnicama…svakako treba neko da odgovara za to

  6. jasammajka

    Privatne banke celije su inace zabranjene na zapadu. Prvi razlog je sto jos NIJE DOKAZANO da se uspesno odmrzavaju i tek su skoro prvi uzorci odmrznuti.
    Drugo je da nije svaka maticna celija dobra i kvalitetna. Trudnica koja se za to odluci mora da vadi dosta nalaze da bi se utvrdilo da se mogu koristiti.
    I trece nije eticki da samo ljudi ko imaju pare mogu da cuvaju.
    Na zapadu se radi anonimno i bezplatno. Dakle ako su maticne celije ok ondaidu u DRZAVNOJ BANCI i to ANONIMNO. Dakle kome budu trebale vase koristice bilo ko zatreba.
    Ovo je po meni uzasan biznis i laz. Naravno da hoce svaki roditelj da cuva svoj dete i sve ce da ucini za to. Cryo Save ne govori nikad da nisu svaka maticna celija valjana. Ovo znam jer sam licno pitala bolnica u belgiju i sestra mi je babica u Grenoblu.

  7. Jos 2011-te se u Italiji Antitrust bavio sa vise banaka (Smart Bank, Cryosave, Futura Stem Cells, Future Health, Sorgente i Crylogit Regener) koje nude ovu mogucnost i dosli su do zakljucka da je to obmanjujuci marketing koji obecava stvari koje bas ne stoje tako. Interesantno je da se maticne celije u svim zemljama EU mogu besplatno donirati, kao sto se donira krv i sluze za lijecenje pacijenata. Cuvanje svojih je zabranjeno svuda osim u Svajcarskoj i San Marinu.
    Iz Italije je transportovano 60.000 uzoraka maticnih celija prema bankama i Svajcarskoj i 0 iz Svajcarske prema Italiji za lijecenje djece ili njihovih blizih rodjaka. Dok su od 30.000 uzoraka doniranih u italijanskim bolnicama, 1.000 presadjeno domacim ili stranim pacijentima kojima su bile potrebne.
    Ako se maticne celije uspjesno koriste za vise grupa bolesti: bolesti leukemije, anemija, imunodificijenciju, metabolicke bolesti itd u slucaju da dijete dobije bas neku od tih bolesti bilo bi glupo da se koriste vlastite maticne celije za transplataciju u kojima bolest moze biti prisutna od rodjenja i izazvati recidiv. Stovise, presadjivanje je uspjesnije ako se celije ne poklapaju 100%. U ovom slucaju cuvanje je uzaludno.
    Drugo, netacna je stavka garantovanja cuvanja 20-25 godina kada je naucno taj limit 15.
    Kada sam se ja porodila 2014-te bile su aktuelne dvije banke i svuda reklame. Komentar mog ginekologa kada sam ga pitala za misljenje… odmahnuo je glavom i rekao “nema svrhe”.

  8. Maticne celije mogu pomoci kod 1% rijetkih bolesti , a koliko je sacuvano kolicinski moze pomoci za 40kg tezine. i za jednu terapiju. Pa sad…, nisam ih sacuvala, lici mi na jedan od trendova. Treba cuti i informacije koje ne dolaze iz Biosave i sl.udruzenja.

  9. Mi imamo ugovore i sertifikate…ako je Montecell likvidiran moze se osnovati kompanija koja ce se baviti istim poslovina kao Montecell…Banka postoji i trebalo bi da na osnovu sertifikata sa dodijeljenim brojem se celije mogu preuzeti…

  10. Ako imate ugovore, procitajte sa kim ste ga zakljucili…nasi Service Agreementi zakljuceni su sa Cryo Save AG, Switzerland, Davaocem usluga. To bi znacilo da ih mozete direktno kontaktirato oko ostvarivanja prava iz ugovornog odnosa.

  11. Mi smo 2015.dobili I ugovor I sertifikat,a uplate smo slali direktno svajcarskom cryo save-u. Svakako treba kontaktirati nekog u Svajcarskoj I raspitati se za maticne celije…kao I to da li imaju novog zastupnika ovdje..

    • Znam znam. Jutros sam procitala. Bas drugarici kazem mogla sam 3 Golfa II u solidnom stanju uzeti da taksiram i Bog da me vidi. Preduzetnica da budem hahahaha 😎😂😂😂
      Sprdnja, ovo samo moze na brdovitom Balkanu da se desi. 😭😭😭😭

  12. Smijesno. 2013.g kad sam bila trudna i cvrsto odlucila da ostavim maticne celije, nazvala sam broj da dodjem na razgovor i da postavim par pitanje koja su me interesovala, momak sa kojim sam razgovarala ponasao se kao da trenerke prodaje, to je bio prvi korak ka razbijanju. Poslije toga sam pitala mog ginekologa sta misli o tome i rekao mi je da ih ostavim ako imam para za bacanje. Trazila sam, nisam pronasla ni jedan jedini slucaj da su na taj nacin cuvane maticne celije upotrijebljene i nekome pomogle. Zvala sam prijatelje u inostranstvu koji imaju malu djecu i bili su u cudu, kod njih to niko ne ostavlja, to se ne radi… tu sam shvatila da se radi o prevari. Potvrda mi je bio govor dr Basare. U nasoj drzavi sve moze, sramota!

Leave a Reply