Naredne sedmice o besplatnoj užini za djecu iz porodica koje koriste MOP

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović iniciraće tokom naredne sedmice sastanak sa ministrima prosvjete Damirom Šehovićem i rada i socijalnog staranja Kemalom Purušićem kako bi utvrdili model participacije za besplatnu podjelu đačke užine za djecu čiji su roditelji korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice.

“Spremni smo da sa nadležnim državnim organima razgovaramo o inicijativi da učenici iz socijalno ugroženih porodica dobijaju besplatne užine”, kazali su za portal Cafe Montenegro iz Glavnog grada.

Udruženje Roditelji tažilo je više puta od uvođenja đačke užine u podoričkim školama od nadležnih da za djecu osnovnoškolskog uzrasta iz oko 1500 porodica koje primaju MOP na teritoriji Glavnog grada, bude obezbijeđen besplatni obrok.

O tome je nakon završetka realizacije prve godine pilot projekta Đačka užina, razgovarano i sa upravom srednje stručne škole  “Sergije Stanić”, a zajednička inicijativa je zatim ponovo upućena Glavnom gradu i gradonačelniku, nakon čega je održan i sastanak sa predstavnicima Sekretarijata za mlade, sport i socijalna pitanja, čiji su predstavnici najavili da će je razmotriti.

Udruženje Roditelji je prije sedam dana, kada je otvorena javna rasprava o Nacrtu odluke o budžetu za narednu godinu predložilo Sekretarijatu za finansije da za narednu godinu bude predviđen i ovaj trošak, a obratili su se i svim odbornicima pojedinačno da podrže tu inicijativu na sjednici na kojoj će se raspravljati o budžetu.

Lepa Žunjić iz udruženja Roditelji objasnila je da razlog zašto su se obratili Glavnom gradu, a ne ministarstvima taj jer je đačka užina organizovana samo u Podgorici, i da upravo zbog toga lokalna uprava treba da se uključi.

“Bilo nam je važno da, kada već postoji đačka užina, nju mogu dobiti sva djeca koja žele i da nemanje novca ne znači da će djeca provesti dan u školi bez užine. S obzirom da je projekat đačke užine najavljen kao pilot, vjerujemo da će se širiti i na druge gradove”, kazala je ona. “Već imamo pozitivne reakcije odbornika koji su nam se javili ove sedmice da najave da će podržati inicijativu”.

Da đačka užina bude besplatna za djecu iz socijalno ugroženih porodica tražila je i nevladina organizacija Banka hrane.

U novembru je oko osam hiljada učenika osnovnih škola koristilo užinu đačke radionice “Sergije Stanić”. Za đačku užinu sada treba izdvojiti mjesečno 15 eura, a za svako naredno dijete iz porodice 10.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply