Jesu li se dječiji rođendani pretvorili u svadbe?

Proslave rođendana oduvijek su bile veliki događaji, kako za djecu tako i za roditelje. Organizovane su u kući u krugu porodice i prijatelja. Danas se uglavnom poziva veliki broj gostiju, a slavlje se iz kuće premješta u igraonicu, lokale, restorane… Događaji su mnogo raskošniji i šareniji, a samim tim, rastu i troškovi. Često slavlje isprate snimatelji ili fotografi, pažljivo odabrana muzika, uz nezaobilaznu svečanu garderobu.

U jednoj podgoričkoj igraonici cijena osnovnog paketa za proslavu iznosi oko 100 eura. Za dva sata slavlja dobijete slatkiše, grickalice i sokiće, a ako želite pomoć animatora, to se dodatno plaća.

Za tinejdžere je moguće obezbijediti DJ-a, lasere i aparate za dim, što košta oko 130 eura.

U ovoj igraonici kažu da mjesečno imaju oko 50 rođendanskih proslava! Zbog gužve, potrebno je zakazati slavlje i dva mjeseca ranije.

A, zašto se sve više ljudi opredjeljuje za proslavu rođendana u igraonici?

Milijana, majka dva dječaka, kaže da se prvi put ove godine odlučila za proslavu rođendana u igraonici. Ne pravi nikakvo posebno slavlje. Samo želi da obilježi taj dan ali na lakši način.

„Nakon što smo probali obje opcije, i kuću i igraonicu, odlučili smo da svaka naredna bude u igraonici. Djeca su pod nadzorom animatora koji ih zabavlja, a roditelji za to vrijeme mogu da se posvete gostima. Kod kuće je uglavnom trka na sto strana u želji da sve bude na svom mjestu“, kaže  za FOS ova Podgoričanka.

I njena sugrađanka Ivana se opredijelila za ovu opciju. Na njihovoj proslavi bilo je 15 odraslih i 10 djece, a kako kaže, u odnosu na slavljenje kod kuće potrošila je samo 30 eura više.

„Naša igraonica je bila 80 eura. Dobili smo grickalice i sokiće za djecu, kao i oslikavanje lica. Sa svim troškovima, rođendan je koštao oko 170 eura“.
Ivana kaže da je dobra stvar nakon proslave u igraonici što „drugi sve pospreme, a kuća ostaje čista“.

I naša treća sagovornica, Marijana, slavlje za svoje dječake uglavnom pravi u igraonici. Kako kaže, u kući nema dovoljno prostora, pa je igraonica dobro rješenje.

„Orijentaciono potrošimo oko 150 eura. Igraonica oko 70-100 eura. Torta 35-40 eura i isto tako za piće. Jedino se malo više potroši za prvi rođendan. Tada se uključuje i paket za majke, frizura, šminka i naravno fotograf koji košta oko 100 eura“, pojasnila je ona.

Osim što su se usaglasile da nema nereda kod kuće i da je, samim tim, manje posla, ove majke su saglasne i da rođendanski poklon drugari ne treba da plate više od deset eura.

Izvor: FOS

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Umjesto rodjendaonice ili kuglane ja iznajmim kombi (mnogo jeftinije inace) i mi idemo ili na more na kupanje, ili na planinu na snjeg. Drugari su im odusevljeni. Rodjendan ekskurzija. Isli smo i na kampovanje sa drugovima.

  2. Pretjerivanje je postalo uobicajeno za mnoge stvari ,pa i za djecije rodjendane..Meni je pomalo zao unezvijerene jednogodisnjake koji se pomalo i plase sve te guzve oko sebe…Posebno kad krenu vatromet i duvanje u svecice…Razumijem i roditelje koji zele napraviti svojoj djeci ugodjaj…Ali…treba imati mjere…:)

Leave a Reply