Zbog slobodnog protoka robe nema kontrole uvoza

Učestala je pojava da inspektori u kratkom vremenskom periodu na tržištu pronađu igračke opasne  za zdravlje djece i to one čiji su promet već zabranili, a iz Inspekcije objašnjavaju da se to dešava jer se igračke ne kontrolišu prilikom uvoza zbog toga što bi to, prema propisima Evropske unije, ometalo slobodan protok robe.

Roditelji na društvenim mrežama komentarišu da se plaše za bezbjednost djece, jer se dešava da se igračke prodaju nekoliko mjeseci, pa čak i godina i da se tek onda ustanovi da su opasne po zdravlje. Komentarišući to, iz Uprave za inspekcijske poslove kažu da se svake godine planira i radi pojačan nadzor na tržištu.

“Od kada su naši propisi usklađeni sa propisima Evropske unije, sanitarna inspekcija ne kontroliše igračke na uvozu, jer bi to, po njihovom propisu, ometalo slobodan protok robe. Upravo zbog toga se svake godine planira i radi pojačan nadzor na tržištu. Tokom godine kontinuirano se kontroliše po RAPEX obavještenjima (Sistem brzog uzbunjivanja za opasne neprehrambene proizvode), obavještenjima iz Regionalne mreže, prijavama potrošača i slično tome. Taj sistem nadzora radi se i u zemljama Evropske unije”, naveli su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Evropska unija donijela je stroge propise koji se odnose na igračke i ostale proizvode za djecu u smislu zabrane prisustva ftalata (DEHP, DBP i BBP) iznad 0,1 odsto po masi, kao i ftalata (DINP, DIDP, DNOP) u dječjim igračkama i proizvodima koje mogu staviti u usta.

U igračkama, kako na tržištu Evropske unije tako i kod nas, najčešći pronađen ftalat bio je bis (2-ethylhexyl) (DEHP), dok je rjeđi bio di-„isononyl“ ftalat (DINP). Neka istraživanja su pokazala da postoji mogućnost da ovi ftalati mogu izazvati oštećenja reproduktivnog sistema kod djece. Dešava se da zemlje koje se ne nalaze u sklopu Evropske unije, proizvode i stavljaju na tržište ovakve igračke, jer nijesu uskladile zakonodavstvo sa evropskim. Takav primjer je Kina. Kada se u zemljama EU na tržištu nađu igračke sa prisustvom ftalata, Evropska komisija informaciju o njima objavljuje svakog petka putem RAPEX sistema, kako bi upoznala zemlje EU o nebezbjednim proizvodima koji su pronađeni na tržištu”, pojašnjavaju oni.

Iz Uprave za inspekcijske poslove nijesu objasnili kako se ovaj problem može riješiti kod nas, osim pojačanim kontrolama.

Prije dvije sedmice inspektori su zabranili promet čak deset igračaka zbog opasne supstance ftalat.

Sanitarni inspektori su juče zabranili uvoz poznate dječije igračke Maša i medvjed.

Plastični set popularan među djecom ima 4,5 odsto ftalata po masi, iako je dozvoljeno da ima 0,1 odsto.

Na portalu potrošač.me navedeno je da je set uvezen iz Kine. Set se sastoji od lutke u obliku djevojčice, u rozoj boji, dok su medvjed, jelen i zec izrađeni od plastike u smeđoj, žutoj i braon boji. Pakovani su u providnu kesu piše na portalu.

Izvor: Pobjeda

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply