#Neželjena: Pokrenuta online peticija

Centar za ženska prava pokrenuo je u okviru kampanje #Neželjena potpisivanje peticije čiji je cilj unapređivanje crnogorskih zakona i sprječavanje zloupotrebe ranih prenatalnih testova u svrhe selektivnih abortusa.

U peticiji se podsjeća da se Crna Gora suočava sa problemom prenatalnog odabira pola, koji je narušio prirodni odnos novorođenih dječaka i djevojčica.

UN Populacioni fond je u svom izvještaju Polna neravnoteža pri rođenju (Sex Imbalances at Birth, UNFPA 2012.) Crnu Goru prepoznao kao jednu od zemalja u kojoj ovaj problem poprima zabrinjavajuće razmjere. UN Komitet za zabranu diskriminacije žena (CEDAW) je u julu 2017. izdao pravno obavezujuću preporuku Crnoj Gori da pristupi rješavanju ovog problema, a isti zahtjev je uputio i Savjet Evrope.

Prirodni odnos polova novorođene djece kreće se od 102 do 105/6 dječaka na 100 djevojčica. Međutim, prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore, u posljednjih dvadeset godina se na 109 dječaka u prosjeku godišnje rađa samo 100 djevojčica. Samo u 2009. godini, rodilo se 113 dječaka, u odnosu na  100 djevojčica, što predstavlja siguran pokazatelj prenatalnog odabira pola, čija su posljedica selektivni prekidi trudnoće i sve manji broj novorođene ženske djece. Trend je bio pozitivan samo u 2016. godini, kada je taj odos iznosio 103:100.

U petak 17. novembra, širom Crne Gore su osvanuli plakati i čitulje koji upućuju na probleme zloupotrebe prenatalnih testova za rano detektovanje pola djeteta i praksu selektivnih abortusa. U Podgorici je juče otkrivena ploča djevojčicama koje nijesu dobile priliku da budu rođene.

“U Crnoj Gori je neophodno prevazići negativne patrijarhalne vrijednosti, koje zbog tradicije muškog nasljednika, dovode do selektivnih abortusa i djevojčice stavljaju u negativan položaj, poručila je juče izvršna direktorica Centra za ženska prava, Maja Raičević.

Izvor: Vijesti, RTCG

Comments

  1. Narusio odnos rodjenih djevojcica????A da su se rodili djecaci prirodno i bez te selekcije ,kako biste se protiv toga borili??Malo su nelogicne konstatacije.Ako nerodjena djevojcica ima pravo na zivot ,gdje su prava roditelja .Izgubljena u moru rdjavih evropskih noviteta.

  2. Kako se ovdje mijenjaju teze!! Odmah bi da pišu peticije, da nešto zabranjuju, a nemaju pojma ni o čemu se tu radi!! Ako ste vec zainteresivani za taj problem, prvo treba da pokušate da radite na edukaciji gradjana..Da pokušate malo da promijenite svijest ljudima u vezi sa tim..Ovi prostori su vjekovima karakteristični po nekim stvarima, a jedna od njih je i ta da je muško dijete “vrijednije” nego žensko..I sad biste vi nekom peticijom da to promijenite..Da nas na taj način “približite Evropi”..Ideja Vam je OK..Ali vam je pogrešan pristup istoj!!Kao malo smo se bavili istraživačkim novinarstvom i sad cemo odmah peticije i zabrane..A i to “istraživačko novinarstvo” je upitno!!

  3. Treba mijenjati svijest našeg naroda.Tu je problem.Ako neko želi da očisti ženski fetus,očistit će ga makar išao na drugi kontinent da to uradi.
    Greska je u našim glavama.To treba ispravljati.

  4. Tuzno je i zalosno koliko parova se bori i pati da ima potomstvo i taj proces zna bude bas dug…Dok na drugoj strani Bog daje ali nekima to ne odgovara …Kuda ide ovaj svijet i mi sa njim ???

Leave a Reply