Otkrivena ploča neželjenim djevojčicama, počelo potpisivanje peticije

Foto: Vijesti

U Crnoj Gori je neophodno prevazići negativne patrijarhalne vrijednosti, koje zbog tradicije muškog nasljednika, dovode do selektivnih abortusa i djevojčice stavljaju u negativan položaj, smatraju u Centar za ženska prava koji je pokrenuo kampanju #Neželjena u toku koje je akivirana peticija od koje se traži Vladi da radi na rješavanju problema prenatalnog odabira pola.

Izvršna direktorica Centra za ženska prava, Maja Raičević je danas, u okviru kampanje Neželjena u Univerzitetskom parku kod spomenika “Svetog Petra Cetinjskog”, otkrila ploču koja je posvećena djevojčicama koje nisu dobile priliku da budu rođene.

Raičević je kazala da je inicijativa usmjerena na sistem vrijednosti, koji diskriminiše djevojčice i na negativnu tradiciju društva u kojoj su djevojčice manje željene nego dječaci.

„Tema naše kampanje i naše inicijative je da pokrenemo društveni dijalog koji će prevazići sistem vrijednosti u kome ženska djeca ne uživaju jednaka prava kao muška. Taj problem se odražava na položaj žena u svim oblastima društva i posljedice su tako drastične da imamo porast broja selektivnih abortusa u Crnoj Gori i zloupotrebu prenatalnih testova“, istakla je Raičević.

Ona je poručila da ovo nije samo kampanja Centra za ženska prava, već čitavog crnogorskog društva i način da nešto uradi za dječake i djevojčice.

“Ovo je kampanja za budućnost crnogorskog društva“, poručila je Raičević.

Objasnila je da u kampanji nije riječ o reproduktivnim pravima žena, tj. pravu na abortus, već je, kako je istakla, isključivi cilj uticaj na negativne patrijarhalne vrijednosti koje zbog tradicije muškog nasljednika djevojčice stavljaju u negativan položaj.

Raičević je ocijenila da postojeći Zakon nije loš, ali je, kako je rekla, upitna kontrola nad primjenom Zakona, kao i uloga Zdravstvene inspekcije.

„Od Vlade Crne Gore ćemo tražiti da pokrene izradu Akcionog plana koji će obuhvatiti stručnjake raznih profila, koji će na multidisciplinarni način rješavati problem o kojem govorimo. Obrazovanje je tu ključno i to je proces koji će, vjerovatno, potrajati, ali vrijeme je da se nešto po tom pitanju radi“, smatra Raičević.

Foto: Vijesti

Ljekarka Olivera Miljanović, kazala je da se evidencija o selektivnim abortusima ne može vidjeti direktno, već, kako je pojasnila, kroz trend poremećaja ravnoteže polova na rođenju.

„U Crnoj Gori postoji trend neravnoteže između polova na rođenju i on se, za posljednjih 15 godina, kreće, prema našim istraživanjima, 110 dječaka na 100 djevojčica. Taj trend jedino ima otklon u 2016. godini, kada imamo normalan odnos 103 na prema 100. Da li je ovo svjetlo na kraju tunela, da li smo nešto zaista uradili ne možemo zaključiti na osnovu jedne godine“, pojasnila je Miljanović.

Prema njenim riječima, selektivni abortus koji se događana nakon sprovedenog genetičkog teksta je medicinski, etički i moralno neprihvatljiva radnja i predstavlja kršenje Zakona.

„Vi uvijek morate imati i onoga ko želi da uradi određeni akt, ali morate imati i dostupnost takvih testova. Danas je ta dostupnost moguća zahvaljujući internetu, odlasku u zemlje okruženja. Veoma je važno pitanje da li se na pravilan način, stručno pa i zakonski koriste dobrobiti prenatalne dijagnostike“, smatra Miljanović.

Ona je istakla da je važno ojačati ženu i porodicu da se odupre patrijarhalnim normama.

„Ovdje govorimo o dvije žene koje su u neravnopravnom položaju. Jedna je nerođena ili neželjena, a druga je žena koja je pritisnuta da ostvari određene stereotipne norme, koje još uvijek postoje. Ovo nije samo crnogorski problem, ovo je globalni problem“, navela je Miljanović.

Načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Biljana Pejović, kazala je da ne treba da bude neželjene djece i da je potrebno stvarati budućnost u kojoj će djevojčice i dječaci biti ravnopravni.

„Dobro je da kroz ovakve kampanje utičemo na svijest svih da je potrebno da sprječavamo selektivne abortuse i zaštitimo buduće generacije. Čini mi se da današnjom kamanjom počinje naša budućnost“, rekla je Pejović.

Novinarka Svetlana Slavujević, kazala je da u određenim dijelovima crnogorskog društva i dalje postoje stereotipi da je muškarac taj koji produžava prezime, čuva kuću, brani državu.

„Ovdje ne govorimo o abortusima koji su po našem Zakonu dozvoljeni do 10. nedjelje trudnoće. Danas govorimo o biranju pola, o biranju da se ne rodi djevojčica, o više abortusa sve dok se ne dobije dječak. To je pogrešno“, ocijenila je Slavujević.

Ona je rekla da je šestomjesečno istraživanje koje je sprovedeno u saradnji sa BIRN-om i CIN-om u okviru projekta “Istražuj za MeNE i EU!”, uz podršku Evropske unije, pokazalo je da je ćutanje o selektivnim abortusima i danas veoma glasno.

„Nijedna žena koja je uradila takav abortus nije željela pred našu kameru. Pritisak koji one trpe je izuzetno veliki. I taj pritisak dolazi iz njihovog najbližeg okruženja, iz porodice. Svaka od tih žena koja je uradila takav abortus nosi ogroman ožiljak na duši“, rekla je Slavujević.

Neželjena

Ona smatra da samo postojanje Zakona nije dovoljno, već država, ljekari, mediji i svi treba više da se angažuju, zbog toga što, kako je kazala, zabrinjava to što ne postoji nijedan registrovan slučaj selektivnog abortsua, iako statistika pokazuje drugačije.

„Zamislimo se i zapitajmo se koliko će Crnoj Gori faliti žena za 10, 20, 30 godina ukoliko se ovakav trend nastavi. Nadam se da će ova kampanja, bolja edukacija, i veće angažovanost institucija učiniti da se ovakva statistika prekine“, poručila je Slavujević.

IZvor: Vijesti

Comments

  1. Bolje bi bilo da se unaprijedi svijest i ljudi sami shvate koliko je to tragicno – ako se ne promijene javno mnjenje i licni stav, opet ce naci nacin da zaobidju propise, ili ce jednostavno otici negdje gdje mogu da zavrse to sto su naumili…

    • Pa ne samo da će završiti nego se bojim na “divlje ” da će raditi nestručni pa će nagrditi žene. ….. a slažem se da ne treba tu vlada koliko treba ličnu svijest promeniti

  2. Nemam obicaj da komentarisem ovakve vrste oglasavanja i NVO propagandi ali sada moram-Naime,u redu je preduzimati inicijativu da se zabrani rano utvrdjivanje pola djeteta,ali nemojte plasirati neke pogresne informacije po medijima,kao npr.o broju rodjene muske u odnosu na zensku djecu.Ko je ikada procitao po nesto iz porodicne pedagogije,sociologije i sl,taj zna da je prirodno da se radja vise muske djece u odnosu na zensku,a tako je isto prirodno i da vise muske djece nakon rodjenja umre nego zenske ,pa samim tim je MAJKA priroda na prirodan nacin uredila balans,odnosno disbalans o kojem se vec danima po medijima prica 110 naspram 100.Izvinjavam se na duzoj elaboraciji,uz svesrdnu podrsku ,veliki pozdrav

  3. Samo zatucane i umobolne osobe mogu da razmisljaju na nacin da im zensko dijete nije dovoljno vrijedno zivota kao i musko, a inace danas nam i jeste ovako kako je iz razloga sto su vecina zaglavila u kamenom dobu barem sto se tice razmisljanja.

  4. Sve muškarci pišu kao protiv su a svaki na profilu samo u društvu sinova. .a kao svejedno im je dal je muško ili žensko. .Oni ih šalju na utvrđivanje i abortus…

  5. Mislim da se “alarm” oglasio na osnovu uporednog pracenja stanja u vise drzava, pa se tako Crna Gora nasla (uz ALB, KOS, MKD, Tursku, Azerbejdzan, itd) u grupi sa izrazenim disbalansom u odnosu na razvijenije zemlje. No, i bez obzira na brojke, svi znamo kakve konotacije u CG izaziva radjanje sinova u odnosu na cerke – mislim na vecinu, cast svjetlim izuzecima…

Leave a Reply