Zabranjene igračke frozen i konjić koje su na tržištu bile pet mjeseci

Zdravstveno-sanitarni inspektori zabranili su promet igračaka frozen i konjić koje su se na crnogorskom tržištu prodavale pet mjeseci, jer je u njima pronađena velika količina ftalata, opasne hemijske supstance koja može ugroziti zdravlje, piše Pobjeda.

Uvoznik Zoutajcun iz Robne kuće Bar, pozvao je potrošače da vrate igračke koje su kupili u njihovim radnjama i biće im vraćen novac.

Oni su obavijestili potrošače da igračke frozen i konjić povlače sa tržišta, jer imaju povećan broj ftalata.

U posljednjih nekoliko sedmica, inspekcija je zabranila promet velikog broja igračaka, jer su sadržale ftalate za koje je utvrđeno da mogu prouzrokovati oštećenje reproduktivnog sistema kod djece.

Prošle sedmice inspektori su zabranili promet čak deset igračaka zbog opasne supstance ftalat.

Izvor: ANtena M

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Sramota ..zar ne bi trebalo da neko to kontrolise sta se uvozi a ne poslije da vraca se novac,kao da roditelju to nesto znaci a djete mu se igralo sa takvim igrackama 🙁 Ovo je porazavajuce,tolika ne briga o djeci i njihovom zdravlju ..

  2. A dokle više!? Kad će početi da zatvaraju ove dušebrižnike što pozivaju građane da vrate igračke?! Strah me da kupim igračku!
    Ako vi iz Udruženja ne pokrenete neku inicijativu za strože kazne uvoznika, niko neće.

    • Koliko sam shvatila, na nivou države se ne može iskontrolisati tolika količina uvezenih igračaka, pa se radi analiza slučajnog uzorka. Zato odgovornost pada na dobavljača. Eto, kažete da znaju, a i logično je, tako da im se na moral ne možemo oslanjati, osvijestiće ih samo udarac po džepu. I to ne mali, kao dosadašnji. Kazne moraju biti rigorozne, ne smijemo dozvoliti da nam se ovako igraju sa zivotima djece.
      Vjerujem da ćete, ako krenete u tu priču, dobiti podršku javnosti, za peticiju, za šta god treba.

Leave a Reply