Odlike natprosječno inteligentnog dijeteta

U svijetu postoji oko 30 djece mlađe od deset godina koja su članova Mense, u kojoj mogu biti osobe čiji količnik inteligencije je 131 ili više.

Definitivno, jedan od najmlađih članova je Oscar Wrigley koji je s IQ-om većim od 160 u Mensu primljen s dvije godine i pet mjeseci. S četiri mjeseci je izgovarao “mama” i “tata”, a s 18 mjeseci je prepričavao rimsku istoriju.

William Potter iz Engleske u Mensu je primljen s tri godine, a prije navršene druge godine je znao abecedu, da broji do 20 i razlikuje boje. U trećoj godini života uspješno je rješavao matematičke zagonetke i učio španski i kineski.

Prosječni koeficijent inteligencije (IQ) iznosi 100 i ima ga oko 50 posto ukupne populacije. Rezultat iznad 115 ostvaruje manje od 25 odsto ukupne populacije. Rezultat iznad 120 je visoko natprosječan i može ga ostvariti svega 10 odsto ukupne populacije. IQ od 131 ili viši svrstava osobu u gornju grupu od dva odsto stanovništva, koji tako ispunjavaju uvjet za učlanjenje u Mensu.

Čuči li i u vašem djetetu mali Oscar ili William možete saznati uz pomoć 17 znakova koje je sastavila Mensa. Ovo su okvirne odlike natprosječno inteligentne djece:

– imaju izvanredno pamćenje;
– zanimaju ih neobični hobiji;
– čitaju od najranijeg uzrasta;
– netolerišaju drugu djecu;
– rano “prelaze” intelektualne prekretnice;
– postavljaju visoke standarde;
– upoznati su sa događajima u svijetu;
– većinom su vrlo uspješni u školi;
– vole da pričaju;
– vole da provode vrijeme s odraslima ili sami;
– konstantno postavljaju pitanja;
– uče s lakoćom;
– imaju izražene muzičke sposobnosti;
– imaju razvijen smisao za humor;
– izmišljaju dodatna pravila u igrama;
– vole da imaju kontrolu nad svim što se oko njih događa;
– ekstroverti ili introverti.

Izvor: Klinfo

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply