Gledale klip na YouTube-u pa iz znatiželje pojele sjeme bunike

Tri učenice osnovne škole iz Podgorice, nakon gledanja video klipa na društvenim mrežama, iz znatiželje su pojele sjemenke bunike, otrovne biljke koja izaziva halucinacije i komu. Ishod je zbog njihovog otrova bio – intenzivna njega. Srećom, sve se dobro završilo, iako su roditelji i djeca pretrpjeli stres.

Video sa interneta o tome kako su dvije sedamnaestogodišnjakinje probale buniku i završile u bolnici sa teškim simptomima i u komi, brzo se proširio među učenicima škole “Štampar Makarije”.

“Koliko sam ja u saznanju, to se desilo prošle nedjelje, krajem. Tokom ove nedjelje sam shvatila da je veliki broj učenika to pregledao i da je većina upoznata sa tim klipom”, kaže psihološkinja iz te škole Dušica Dubljević.

Video je probudio znatiželju kod tri drugarice koje su, vraćajući se kući iz škole, pronašle biljku buniku ili tatulu koje, kako objašnjava farmaceutkinja Verica Dabanović, raste oko smeća i u nečistim uslovima, i probale je.  Sjeme bunike ili tatule izaziva širenje zjenica, sušenje grla, ukočeni pogled, povećan očni pritisak, ubrzan rad srca, ali i druge nus pojave.

“Dolazi do smanjenja pokretljivosti crijeva, opstrukcije bešike. To su osnovni, a takođe dolazi i do mentalnih poremećaja, priviđanje, halucinacije, buncanje, histeričan napadan smijeh i može dovesti do kome”, objašnjava Dabanović.

Mnogo su djeca vičnija na računarima od roditelja, kaže psihološkinja, ali o životu djeca moraju učiti od odraslih, ne sa interneta. Za to je potrebno, kako poručuje školski psiholog, postaviti djeci pravila ponašanja kako za bilo šta u životu tako i za korišćenje mobilnih telefona i interneta.

Izvor: RTCG

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply