U Ministarstvu zadovoljni pilot projektom nastave na engleskom jeziku

Ministarstvo prosvjete zadovoljno je kako teče pilot projekat koji podrazumijeva da se dio nastave, desetak minuta prvog časa, izvodi na engleskom jeziku. Djeci je u početku kroz igru, a potom i kroz razgovor, omogućen novi način usvajanja znanja iz svih predmeta osim crnogorskog.

Kažu da za sada sve ide planiranom dinamikom, a djeca na ovaj način usvajaju znanje koje je potrebno savremenom društvu.

“S obzirom da će se djeci koja imaju to napredno znanje jezika otvarati jako velike mogućnosti u toku školovanja, posebno za učeničke i studentske razmjene i za sada smo zadovoljni kako teče ovaj pilot projekat”, kazala je Milica Lekić, portparolka Ministarstva prosvjete.

Kako kaže učiteljica Marija Radović, za prvake je i sam polazak u školu novina, pa samim tim i nastava na stranom jeziku za njih predstavlja dodatan problem. Ipak, kako dodaje, djeca su se dobro prilagodila.

“Cilj je da djeca na crnogorskom jeziku savladaju sve vaspitno-obrazovne ciljeve kao i njihovi vršnjaci, s tim što je dodato da pojmove koje obradimo u sklopu tih ciljeva oni savladaju i na engleskom jeziku. Za sada je to išlo dosta dobro”, ističe Radović.

Učiteljima je, u saradnji sa Britanskim savjetom, organizovana dodatna edukacija, ali je, dodaje Radović, za izvođenje nastave na engleskom jeziku potrebno mnogo pripreme. Zato imaju pomoć i od redovnog nastavnika engleskog jezika.

“Na svojim časovima neke vaspitno-obrazovne ciljeve, koje smo mi savladali u toku časa, djeca vježbaju i sa nastavnicom engleskog. Potrebno je naći sadržaje koje treba prilagoditi tom uzrastu da bi nastava bila zanimljiva i nešto što djecu ne bi zamorilo. Zato je zaista potrebno dosta resursa, materijala i literature”, navodi Radović.

Ipak, da li je i koliko dobro da djeca od prvog razreda slušaju nastavu na engleskom jeziku, pokazaće rezultati na kraju godine.

“Još uvijek je rano govoriti o nekim analizama, ovo je još period prilagođavanja. Ali nema nikakvih izuzetaka u odnosu na ostala odjeljenja, što je pozitivno, a neku analizu ćemo imati tek nakon nekog dužeg perioda, tj. na kraju godine”, kaže Snežana Irić, direktorica OŠ “Maksim Gorki”.

 

Pored odjeljenja u podgoričkoj školi, dio nastave na engleskom jeziku pohađaju i prvaci u Nikšiću, Danilovgradu, i Petrovcu, dok u Beranama nije bilo dovoljno zainteresovanih kako bi se takvo odjeljenje formiralo. Iz Ministasrtva najavljuju i obuku nastavnika iz svih predmeta da bi se učenicima omogućilo da nastavu na engleskom jeziku pohađaju do kraja osnovnog obrazovanja.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. jako cijenim trud Ministarstva da djecu navede da sto ranije krenu u usvajanje stranog jezika. Jedino mi te metode od po 20 minuta ko zna cega sve ne bas ne zvuci produktivno, ali ajde, mozda. Bolje ista nego nista rekla bih

  2. Aman ljudi
    Dozvolite djeci da savladaju nauce i uce prvenstveno svoj jezik .. Gospodo iz min.obrazovanja pretjerali ste malo vise
    I ovaj “experimentalni ” od 1 kao kroz igru, kakva igra kada se dijete od 6god forsira da posle preslusane price sa cd na stranom jeziku treba da je prepricaju,a ono jadno ni svoj jezik nezna kako treba?! A tek ovo sta se ovo zove aman
    Ponizenje svega svoga ili sta??

  3. Ja se slazem sa tim da djeca ucu eng. sto ranije ne kao mi od 4 razreda,moj sin ima 2 godine i 10 mjes. upredo pricamo i nas i engleski super se snalazi cak nas i iznenadi sa necim novim.Danas je sve drugacije bolje nas da ne znas a engleski da znas…☺

Leave a Reply