Disharmonični razvoj – F83

PIŠE: Marija Končar, Pitajte defektologa

Disharmoničan razvoj odnosno dijagnoza F83 predstavalja zaostajenje ili odskakanje u razvoju određenih oblasti djeteta (psihomotorika, govor, emocije, inteligencija), dok su ostale oblasti tipične ili prilbližne za uzrast djeteta.

Plastično objašnjeno na primjeru možemo reći da je disharmoničan razvoj kašnjenje u motornom razvoju i senzornom povezivanju, dok su ostale funkcije tipične za uzrast djeteta.

U većini slučajeva kada je ova dijagnoza u pitanju radi se o jednom ili dva razvojna područja koja odstupaju od tipičnog, a ukoliko se radio o neujednačenom razvoju na cjelokupnom nivou tj. u svim razvojnim oblastima onda govorimo o pervazivnom razvojom poremećaju.

Šta se podrazumijeva pod disharmoničnim razvojem?

Pod dijagnozom F83 mogu se pronaći različiti govorni poremećaju, ADHD, ADD, disgrafija, disfazija, disleksija, razvojna dislalija, razvojna dispraksija, intelektualna inhibicija, selektivni mutizam, razvojne disgnozije.

To znači da se pod ovom dijagnozom mogu voditi različiti poremećaji koji su posljedica smetnji u razvoju psihomotorike, govornog područja, saznajne oblasti, emocija ili intelekta.

Dijete sa usporenim razvojem razvija se sporije od očekivanog i zbog toga kasni u odnosu na djecu svog uzrasta. Postoji mogućnost da djeca usporenog razvoja “nadoknade” zaostajanje u razvoju i sustignu djecu svog uzrasta, ali je za to neophodno da se razvoj odvija bržim tempom od normalnog za dati period.

Diferencijalna dijagnostika?

Pojmove koje bi trebalo razlikovati jesu disharmoničan razvoj i razvojna kašnjenja.

Razvojna kašnjenja su blaga odstupanja od razvojnih normi u bilo kojoj od razvojnih oblasti. Ova kašnjenja često se sama od sebe izgube, dijete jednostavno nadoknadi zaostatk kroz igru u podsticajnoj okolini ili uz blagi ciljani razvojni podsticaj (Tomić, 2017).

Važno je znati:

  • Dinamika razvoja je individualna za svako dijete.
  • Sam razvoj ne teče pravom linijom, već ima svoje “uspone” i “padove”.
  • Svako dijete u svom razvoju ima tzv. “platoe” koji predstavljaju period kada se dijete zadržava u određenoj fazi kako bi “utvrdila” znanje.
  • Sa donošenjem dijagnoze i konačnog zaključka ne treba žuriti.
  • Dijagnostika se vrši opservacijom i procjenom adekvatnim testovima i skalama razvoja od strane stručnjaka – na taj način se određuje stešen integrisanosti djeteta u odnosu na hronološke kriterijume.

Kada se susretnete sa dijagnozom F83, pored stučnog vođenja i praćenja razvoja djeteta važno je stvoriti i stimulativnu sredinu kod kuće, jer ste vi ti koji su sa djetetom svaki dan. Važno je da se sa djetetom komunicira, da se opisuju radnje i zbivanja oko njega, da se dopusti da dijete slobodno istražuje svijet oko sebe, kao i da se podstiče djetetova samostalnost.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply