Okov neprijatno iznenađen tekstom, nijesu Ivani dali otkaz već joj je ugovor istekao

Kompanija Okov reagovala je povodom objavljivanja teksta na portalu Roditelji.me u kojem je Ivana Jovanović iz Nikšića, majka koja je prošlog mjeseca rodila trojke navela da je ostala bez posla u šestom mjesecu trudnoće, demantujući te navode, uz ocjenu da je njihova kompanija pomenuta u jako negativnom kontekstu. Kako kažu, neprijatno su iznenađeni odlukom da portal Roditelji.me objavi ovakav tekst bez prethodnog kontaktiranja njihove kompanije i provjere informacija koje je Ivana saopštila.

Pročitajte još: Jeste naporno ali je Jovanovićima briga o trojkama neizmjerno zadovoljstvo

Iz Okova saopštavaju da se iz izjave njihove bivše zaposlene i nesmotrenog komentara novinara portala Roditelji.me stiče utisak da je Ivana dobila otkaz zato što je ostala trudna.

“To, naravno, nije istina – Ivani ugovor nije raskinut, nego ga nismo produžili nakon šest mjeseci na koliko je potpisan, a razlozi za to nemaju veze sa njenom trudnoćom, nego sa zahtjevima same poslovne jedinice. Tokom trajanja njenog radnog odnosa iskoristila je pravo na odsustvo sa rada po osnovu održavanja trudnoće i u tom periodu poslodavac i u tom periodu poslodavac je izvršavao sve zakonske obaveze koje je imao prema njoj”, tvrde u Okovu.

Podsjećaju javnost na to da je Okov prepoznat kao najbolja kompanija u Crnoj Gori u oblasti poštovanja prava svih njihovih zaposlenih, a pogotovo trudnica, i da se kod njih, u ovom trenutku, u radnom odnosu nalazi više žena koje su na održavanju trudnoće ili porodiljskom odsustvu, a koje koriste sva zakonom zagarantovana prava, naknadu zarade i druga predviđena primanja.

Ponosni su, kako navode, na to što su mnoge od tih žena svoje zakonsko pravo na odsustvo iskoristile i veći broj puta pa se nakon njegovog isteka vratile na posao, tako da i danas svojim radom doprinose uspjehu kompanije.

“Nastavićemo svoj uspjeh da temeljimo na kvalitetim međuljudskim odnosima, dugogodišnjem povjerenju i uvažavanju između svih zaposlenih i menadžmenta kompanije. Ivani i njenoj porodici želimo svu sreću u daljem životu!”, poručuju iz Okova.

Iz te kompanije skreću pažnju medijima da svoju energiju i moć usmjere na nadležna institucije koje bi trebalo da pruže podršku roditeljstvu, a prema kojima Okov izvršava sve, zakonom predviđene, obaveze.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. sigurno je zena kriva… a poslodavci posteni. na svakom razgovoru za posao prvo pitanje koje se postavi je : imate li decu, pa ide, planirate li jos, ne mozete se zaposliti u koliko planirate decu, morate odmah reci da li u narednih godinu ili dve planiratr decu…prosto siluju pitanjima….svi od reda nema izuzetaka…a kada je ovakav slucaj u pitanju uvek nadju zakonsku rupu koja ih izvuce… kako rade nek im se vrati i njima i bliznjima

  2. Zašto joj niste produžili ugovor iako je na trudničkom bolovanju? ionako država refundira sredstva poslodavcu.. niste imali šta da izgubite, a ona kao majka trojki bi imala dodatna sredstva za podizanje troje djece…

  3. Otkaza u periodu trudnoće nijesu pošteđene ni žene u stalnom radnom odnosu.Takav nam je zakon o radu.Nažalost!Omogućava poslodavcu da ženu proglasi tehnološkim viškom i u periodu trudnoće,pa na kraju ispada “nije otkaz zbog trudnoće nego mjesto na kojm je radila nije više neophodno”.Strašno!

  4. Cinjenica je da kompanija Okov nije jedina kompanija koja ima ovakav odnos prema svojim zaposlenima… Jedna od takvih je i kompanija Paradiso ,konkretno govorim o mom slucaju.Gdje je poslodavac bio obavijesten o tome da sam u drugom stanju,i na sve to su izjavili ,,neka radi koliko moze a onda joj sledi otkaz”,odnosno neproduzavanje ugovora,iako sam vec uveliko bila u 5.mjesecu trudnoce…U svakom slucaju,nijedan zakon ne stiti dovoljno majke i trudnice, i to bi svakako trebalo da se mijenja u ovoj drzavi!

  5. Ovo je ona narodna izreka:”Nije sija nego vrat”,istekao ugovor vidjeli da je trudna sacekali da istekne i ajde kuci namjrsto nje novi oglas na 3 mjeseca i nova radnica i sve po pravilu sluzbe sto bi rekli.

  6. Ukoliko je žena otišla na održavanje trudnoće prije isteka ugovora, poslodavac je bio dužan da joj isplaćuje zarade do porodjaja a zatim i do isteka porodiljskog odsustva, nakon čega se zaposlena vraća na posao i nastavlja sa radom onoliko vremena koliko je ostalo od momenta kada je otišla na održavanje trudnoće do isteka 6 mjeseci, ako joj je ugovor bio na 6 mj….nakon toga poslodavac može da odluči da li će da joj produži ugovor ili ne.

  7. Zao mi je OKOVU ali vam ne vjerujem, sram vas bilo……osjetili smo mi to u lutriji CG, kod njih trudnice redovno ostaju bez posla i ako imaju deset i više godina staza.Sramota od firmi i drzave što to dozvoljavaju.Ipak bi fer bilo da budu zaštićene.

    • Ako zaposlena u toku trajanja ugovora ne ostvaruje pravo da ode na porodiljsko onda poslodavac nazalost ima pravo da ne produzi ugovor iako to porodiljsko bolovanje po pravilu drzava refundira poslodavcu…Produzavanje ugovora do trenutka ostvarivanja porodiljskog je samo draga volja poslodavca,i ima pravo da odluci da li ce zaposlenima izaci u susret ili uraditi ovo sto je u ovom slucaju kompanija Okov uradila…Makar je tako meni receno od strane par advokata,i u inspekciji rada.

    • Jeste, bila na trudničkom ali nažalost sada, po sadašnjim propisima, poslodavac nije dužan da produžava ugovor o radu ako je žena na trudničom bolovanju, samo porodiljskom. Čeka se usvajanje novog Zakona, to je konačno promijenjeno i prihvaćene su sugestije da poslodavci moraju da produžavaju ugovore i u toku trudničkog, Ali jos nije usvojeno:(

    • Upravo o tome sam ja i govorila, samo treba da se napravi razlika izmedju trudnickog i porodiljskog bolovanja, jer mnogi poistovjecuju ta dva pojma… I ja sam bila na trudnickom bolovanju (odrzavanje trudnoce) i dok mi je trajao ugovor nisam sticala pravo na porodiljsko jer je termin porodjaja jos uvijek bio daleko,pa su poslodavci odlucili da mi ne produzavaju dalje ugovor jer oni to mogu i imaju to pravo nazalost… A trebao mi je samo jos jedan ugovor od 3 mjeseca da bih ostvarila pravo na porodiljsko.

  8. Nas zakon o radu i polozaju trudnica je jako dobro osmisljen, samo je problem sto niko taj zakon ne postuje vec svi rade po svome.
    A od 2011. godine su sve trudnice iste, bilo na odredjeno bilo na neodredjeno, sve imaju ista prava.

    Ali je drzava ta koja je kriva i dopusta da privatnici, a nazalost i drzavne ustanove rade po svom nahodjenju ne postujuci zakon.

    A sta je drugo ne produzenje ugovora nakon isteka nego otkaz!!!

  9. Ali ‘Okov NEPRIJATNO iznenadjen’! Okov!! Iznenadjen. Neprijatno. Ivana, stvarno,umjesto da radite kao konj svaki dan, dozvoljavate da je Okovu neprijatno?? Onom presmijesnom kadru nesto neprijatno….e paaaa…..

  10. Sramota!!!!!Ali na zalost,nista se nece promijeniti.
    Uvjek isti problemi.
    Okov,velika firma, uzas.Sta rade onda ovi mali???!!
    I ono reklamiranje, da rade nedeljom,zalosno. Kao da tada rade roboti, a ne ljudi.
    Jadno do bola.Ali na zalost, nasa stvarnost………

  11. E, ove sprdnje! Pa ovome Okovu treba medalju dati. Zamisli istekao joj ugovor! Ovo se i meni desilo u Atlas banci. Naravno da su se oprali papirima, ne daj Boze da su joj produzili ugovor pa da prima od drzave godinu dana nadoknadu

  12. Pa i sama Ivana je navela da joj je ugovor istekao!!! I URUCENO JOJ JE RJESENJE ZA PREKID RADNOG ODNOSA!!! I sad vi nama kazete nije razlog trudnoca!???Vi stvarno mislite da je narod glup I nepismen!!!Sa ovim ste samo potvrdili da joj ugovor nije produzen samo zato sto je bila trudna I moral a u da cuva trudnocu a vama to nije odgovaralo!!!!

  13. Nije Okov kriv već zakon koji je napravljen u korist poslodavaca. To je taj isti zakon koji štiti trudnice i porodilje. Samo što je napravljen tako da dok si trudnica mogu da ti neproduže ugovor , a dok si porodilja moraju da produže. Ali treba doći do statusa porodilje a da ne dobiješ otkaz. Sram ih bilo i državu i ovu smrdljivu kompaniju a ima ih dosta takvih. Licemeri jos se vele nije dobila otkaz zbog trudnoće.

Leave a Reply