Kad vas djeca pitaju kako se rađaju bebe, pokažite im uz pomoć balona i ping-pong loptice

Jeste li ikada pokušali objasniti djetetu kako bebe izlaze iz maminog stomaka? Odnosno, jeste li to ikada pokušali, a da prije toga niste dugo smišljali pravu strategiju kako bi dijete moglo shvatiti vaš odgovor, pa ste negdje usred priče odustali od “pravog” odgovora, jer ste shvatili da je on još malo prekomplikovan za njihove male glavice.

Srećom, sad više nećemo morati puno razmišljati, nakon videa kojeg je na YouTube postavila babica Liz Chalmers iz Australije. U njemu je dala prave odgovore na sva naša pitanja, a sve je slikovito pojasnila s balonom i ping-pong lopticom.

Prvi klip je inače snimila za svoju sestričnu koja se školuje za babicu, ali kad je javnost otkrila ovu genijalnu foru, snimila je još jedan, s još podrobnijim objašnjenjem.

Balon “glumi” matericu, loptica grlić, a vazduh u balonu bebu, što bi trebalo da bude dovoljno objašnjenje djeci, ali fora je u tome što je ovaj klip dosta toga naučio i odrasle.

Ako niste znali, a tome nas je podučio ovaj video, kontrakcije se ne pojavljuju na dnu materice, iako se tamo reflektuje bol. Kontrakcije zapravo počinju na vrhu materice i tako “guraju” bebu i tako utiču na skraćivanje grlića, što je zapravo “sve” što se događa tokom rane faze porođaja.

Tek kad se grlić dovoljno skrati, a čep iscuri, materica postaje spremna za porođaj.

Sve do tada, u materici će se dešavati upravo ovo što je Liz demonstrirala balonom.

Vjerujemo da će svakoj ženi i mami dobro doći ovo genijalno objašnjenje, a djeci će odgovor sigurno biti i poučan i zabavan.

Izvor: Index

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply