Institut tvrdi da MMR vakcine ima dovoljno i da nema mjesta panici

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je danas da vakcine protiv malih boginja ima dovoljno za sve kojima je namijenjena i nema potrebe za bilo kakvom panikom, kao i da je zdravstvenim ustanovama predložen set mjera koje je neophodno sprovesti kako bi se preduprijedila epidemija.

Pojasnili su da se trenutno rade revizije vakcinalnih kartona, identifikuju nezaštićeni i osjetljivi pojedinci, a roditelji se pozivaju na vakcinaciju dok su zdravstveni radnici u domovima zdravlja i oštim bolnicama trenutno dio intenzivne edukacije kroz sprovođenje Programa kontinuirane medicinske edukacije.

„Epidemije ne poznaju granice i bez ikakve namjere da se roditelji ili bilo ko zastrašuje, u dvadeset prvom vijeku svaka dječija smrt od zarazne bolesti koja se može spriječiti vakcinacijom u našoj zemlji bila bi ravna katastrofi. Obaveza je cijele zajednice da do toga ne dođe, te da se svi zajedno odupremo navali pogrešnih informacija, iskrivljenih podataka, nenaučnih činjenica i zlonamjernih tvrdnji protivnika vakcinacija jer će antivakcinalne poruke, koje se nerijetko služe emocionalnim manipulacijama, samo dovesti do daljeg nepotrebnog pada obuhvatima i pojavi epidemija“, upozoravaju iz Instituta.

Kako navode, sve mjere zdravstvenih vlasti ostaće bez efekta ako nema saradnje sa roditeljima.

„Jako je bitno da se sva nevakcinisana djeca povedu kod izabranog pedijatra i na vrijeme zaštite. Zato molimo roditelje da sve zdravstvene savjete traže od ljekara te da se bezbrižno igraju sa svojom djecom, a ne sa zdravljem svoje djece“, poručuju iz Instituta za javno zdravlje .

U Institutu kažu da u prvih deset mjeseci ove, kao i tokom cijele prethodne godine, u Crnoj Gori nije zabilježen ni jedan slučaj obolijevanja od malih boginja – bilo da se radi o „importovanim“  slučajevima iz okolnih država niti je prijenos virusa zabilježen kod nas.

Smatraju da je, u situaciji kada se slučajevi oboljevanja od malih boginja bilježe širom regiona,  pravi trenutak da se svi osjetljivi pojedinci zaštite i tako spriječe epidemijsku pojavu malih boginja.

Podsjećaju da je u srijedu prijavljena epidemija malih boginja na teritoriji Grada Beograda sa 5 oboljelih kod kojih je laboratorijski potvrđena ova dijagnoza.

„Oboljevanje nije povezano sa importacijom virusa niti su oboljeli imali zajednički izvor infekcije, što je bio jedan od razloga za proglašenje epidemije. Prema preliminarnim podacima svi oboljeli su nevakcinisani ili nepoznatog vakcinalnog statusa“, piše u saopštenju Instituta.

Dodaju da je Crna Gora gotovo jedina država u regionu koja je upravo zbog visokih stopa imunizacija i visokog nivoa kolektivnog imuniteta iz ranijih godina bila pošteđena epidemijskog javljanja zaraznih bolesti.

„Na žalost, to što nismo imali slučajeva nekih zaraznih bolesti (posebno morbila) učinilo je da zaboravimo njihovu opasnost i razarajuću moć što je dovelo do razvoja pogrešnog uverenja da uzročnika zaraznih bolesti više nema te da nam vakcine, kao najbitnija zdravstvena intervencija u istoriji čovječanstva, više nisu potrebne. Prava opasnost od malih boginja leži u činjenici da virus pored uobičajene kliničke slike (ospa po koži i lezije sluznica, praćenih visokom tjelesnom temperaturom – groznicom, i dr.) izaziva anergiju i opšti pad imuniteta kod inficiranih, tako da se na male boginje često „nadovezuju“ druge bolesti i infekcije“, pojašnjavaju iz Instituta.

Kako navode, upravo ono što prati male boginje predstavlja najveću opasnost a to su su moguće komplikacije – upale gornjih i donjih respiratornih puteva, prije svega teške upale pluća, zatim upale uha, ali i najteže komplikacije koje mogu da se jave u vidu upale mozga – encefalitisa.

„Komplikacije čine da se na oko hiljadu oboljele djece, bilježi u prosjeku jedan smrtni slučaj. Ponekad je ova učestalost i veća te su tako uprkos relativno malom broju oboljelih, smrtni slučajevi već zabilježeni na Kosovu“, saopšteno je iz Institu za javno zdravlje.

Comments

  1. A ko panici za vakcine osim onih koji samo o njoj i govore i isti dizu paniku????
    Savjet onima koji se dohvacu roditelja koji ne zele da vakcinisu djecu, iliti bolje receno, dok im se ne dokaze da je MMR vakcina potpuno bezopasna, samo vi bockajte vasu djecu, ali nemojte posle da se “doktori igraju sa vama” uz rijeci “ne znamo sta moze biti uzrok sto vase dijete je dobilo ovu ili oni bolest”….
    Posle svega, necete imati rjesenje u Crnoj Gori, necete imati uslova da lijecite vase dijete….
    Srecno sa vakcinacijom!!!

  2. S obzirom da se piše u množini o “smrtnim slučajevima” na Kosovu, je li može neko da da tačan podatak: koliko slučajeva, da li od morbila ili je u pitanju bilo nešto drugo a postoji “sumnja da je od morbila”, gdje se može, zvanično, pročitati ta informacija. Zaista je ružno igrati se zastrašivanja, a žalim za svakim izgubljenim životom (od bilo koje komplikacije).

Leave a Reply