Povučeno više igračaka sa tržišta jer su štetne za zdravlje djece

Zdravstvenosanitarni inspektori u posljednjih sedam dana sa crnogorskog tržišta povukli su čak devet vrsta različitih lutki za djecu zbog povećane koncentracije opasne hemikalije ftalat, koja ozbiljno može da naruši zdravlje djece i da uzrokuje oštećenje reproduktivnog sistema.

 Još jedna vrsta sa tržišta je povučena ranije krajem oktobra.

Iz Uprave za inspekcijske poslove Pobjedi su kazali da će javnost o spornim proizvodima obavijestiti kada budu imali kompletan izvještaj u kojim su sve objektima prodavane opasne igračke i koliko ih je ukupno pronađeno na tržištu.

Gumena igračka Freeze čija je zemlja porijekla Kina, u prodavnicama je bila od 12. do 24. oktobra, a upozorenje i obavještenje o povlačenju tog proizvoda objavila je juče firma BK komerc koja je uvozila spornu igračku. Igračka ima povećan sadržaj BIS ftalata u odnosu na propisanu vrijednost. Izmjerena vrijednost je 13,7 odsto po masi, a dozvoljena je 0,1. Ovaj ftalat može štetiti zdravlju djece i uzrokovati oštećenja reproduktivnog Sistema, naveli su u obavještenju za potrošače. Kako su dodali, oni koji su kupili spornu igračku treba da je vrate i od prodavca će dobiti natrag svoj novac.

Osim ove igračke, na portalu potrošač.me piše da su u posljednjih sedam dana inspektori pronašli devet vrsta igračaka popularnih kod djece, od kojih je svaka imala mnogo veću koncentraciju ftalata od dozvoljene. Lutka Magic girl, o kojoj su mediji pisali prošle sedmice ima 9,3 odsto ftalata po masi i odjevena je u plavu haljinu, smeđe boje kose.

Lutka Charm girl uvezena je u našu zemlju prije šest dana, a izmjerena vrijednost ftalata je 9,3 odsto po masi. Proizvedena je u Kini, a odjevena je u plavu haljinu, smeđe boje kose. Pakovanje je kartonsko-plastična kutija sa providnim prednjim dijelom pojašnjavaju u obavještenju za potrošače.

Čak 14,9 odsto ftalata po masi pronađeno je u jednoj od najpoznatijih dječijih igračaka Minion. Gumena igračka proizvedena je u Kini, žute i plave boje, nelomljiva je i nerasklopljiva. Pakuje se u providnu kesicu sa kartonskim dijelom na kraju navodi se u obavještenju.

Rozi gumeni konjić My lovely horse ima 2,9 odsto opasne hemikalije po masi i, kako se navodi na portalu potrošač.me, može ozbiljno da ugrozi zdravlje djece. Kako preciziraju, igračka je intenzivno roze boje sa ljubičastom grivom i repom.

Početkom novembra, u našu zemlju uvezena je plastična lutka Happy Beautiful & A Happy New Sweet koja je proizvodena u Kini i ima 4.9 odsto ftalata po masi. Ona je pakovana u kutiju sa providnom folijom, ima šarenu haljinu i plavu kosu obojenu rozim pramenovima. Na portalu potrošač.me piše da je istog dana (3. novembra) uvezena i plastična lutka „Bella“, koja ima 9,7 odsto ftalata po masi, a dozvoljena je vrijednost od 0,1 odsto.

Plastična lutka plave kose obučena je u plavu garderobu i ima dodatke četku za kosu, torbu i traku za kosu piše u obavještenju. Početkom ovog mjeseca na crnogorsko tržište je uvezena i lutka od plastike Girl lovely čija je izmjerena vrijednost ftalata čak 11,6 odsto po masi. Lutka ima ljubičastu kosu i rozu haljinu.

Sporna je i plastična lutka The Dolls cute robne marke MK Toys koja ima 11,2 odsto ftalata po masi. Kako se navodi u obavještenju, ima rozu odjeću i pojas na kome je mašna.

Prije dva dana u Crnu Goru uvezena je i popularna lutka Frozen koja ima 8,6 odsto ftalata po masi. Lutka smeđe kose odjevena je u indigo plavu odjeću, a set sadrži i rozo-bijeli toaletni stočić i rozu torbicu.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply