Uradi sam – Senzorna igračka

PIŠE: defektološkinja Marija Končar, Pitajte defektologa

Šta je to senzorna igračka?

Senzornom igračkom možemo da smatramo igračku koja stimuliše razvoj jednog ili više čula, odnosno igračku koja ima neku vrstu uticaja na određen čulni sistem.

Šta je to senzorna disfunkcija i koji su to znaci upozorenja možete pročitati klikom na link.

DSC_6177

Zašto ova senzorna igračka?

  1. Razvija čulo dodira – dijete uzrasta 9+ mjeseci (uz nadzor) se može igrati ovakvom igračkom i na taj način se stimulišu jagodice prstiju koje su pune nervnih završetaka. Djeca koja imaju senzornu disfunkciju odnosno preosjetljivo ili neosetljivo čulo dodira uz ovu igračku mogu krenuti prilagođavanje na nove senzacije i teksture.
  2. Razvija čulo vida – uz dvije, drastično različite boje stimulišemo razvoj djetetovog vida, ukoliko se sa jastukom igramo na svjetlosti dolazi do novih saznanja i stimulusa za oko.
  3. Razvija finu motoriku – kako je sam jastuk takav da se pomjeranjem šljokica mijenja i njegova boja, uz pomoć kažiprsta možemo po njemu pisati slova i broje, ali i crtati. Za djecu koja nemaju još razvijen hvat ovo može biti dobra vježba za “izdvajanje” kažiprsta, a takođe se ovako razvija i pokazni gest.
  4. Razvija mišljenje i logiku – šljokice se ne mogu pomjeriti u svakom smjeru, već se mora razmisliti kako bi trebalo da pomjerimo prst kako bi npr. napisali određeni broj.

Učenje kroz igru je najbolji način za učenje, a jedna jastučnica sa šljokicama šta sve može da donese i čemu sve može da doprinese. Pored stimulativnog značaja, ovakav tip igračke može da posluži i ako strategija za smirivanje, odnosno za samoregulaciju emocija kod djeteta.

DSC_6170

Način izrade

Materijal: deblji karton oblika jastučnice (u ovom slučaju oblik kvadrata) i jastučnica sa dvobojnim šljokicama

Postupak: Izrežite karton tako da odgovara dimenzijama jastučnice i stavite ga u nju. Karton mora biti dovoljno čvrst kako se jastučnica ne bi presavijala u toku igre.

 

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply