Kako da izborite sa obavezama na poslu i budete posvećen roditelj

U modernom svijetu, kada zaposleni sve duže ostaju na svom radnom mjestu, dok ih po povratku kući tek čeka spisak obaveza, sasvim je prirodno što mnogi roditelji osjećaju nedovoljnu povezanost sa svojom djecom. Ipak, rješenje tog „problema“ ne traži od njih da izdvoje sate i sate „nekog“ slobodnog vremena, na koje rijetko kada mogu da računaju. Slijedi pet praktičnih savjeta i kraćih aktivnosti kako bi čak i prezauzete mame i tate mogle da spriječe osjećaj zapostavljenosti i distance kod svojih mališana. Čak i 15 minuta koje ćete kvalitetno provesti sa djecom svakog dana čine čuda.

1. Ponovo otkrijte čari igre uz svog mališana

Sedite zajedno na tepih i krenite da slažete slagalicu, presvlačite i hranite bebu lutku, provjerite ko se od figurica akcionih junaka najbolje bori i skače ili se zabavite uz neku od popularnih društvenih igara. Okušajte svoje umijeće u igranju video-igrica sa djecom starijeg uzrasta. Tada im dozvolite da vode glavnu riječ, jer oni su ipak „eksperti“ za igranje. Igre u kojima roditelji učestvuju sa svojim mališanima pružiće im dragocenu priliku da se sa njima zbliže, kvalitetno provedu vrijeme zajedno i poslije napornog dana napune baterije pravom dozom porodične sreće i zajedništva.

2. Pojačajte ton i prepustite se muzičkom izboru svog malog didžeja

Muzika uspješno spaja mame i tate sa mališanima svih uzrasta. Ukoliko se radi o maloj djeci ili predškolcima, uhvatite se za ruke i osmislite nove plesne korake dok đuskate na zamišljenom podijumu u svojoj dnevnoj sobi uz njihovu omiljenu pesmu. Ili neka vaš tinejdžer sam izabare muzičku grupu ili pjevača čije hitove najviše voli da sluša. S obzirom na to da naš aktuelni muzički izbor nerijetko predstavlja odraz emocija ili životnih situacija koje proživljavamo, ovakvi muzički trenuci pomoći će roditeljima da se informišu o stvarima koje se dešavaju u životu njihovog djeteta, kao i da saznaju kakvo je njegovo trenutno raspoloženje.

3. Odredite „dane za uljepšavanje“ u svom domu

„Kupanjac“ je sastavni dio rutine svake porodice i vrijeme koje roditelji provode sa svojim mališanima uz mnogo smijeha i zabave praćene šarenim gumenim igračkama, čamčićem i mjehurićima mirišljave sapunice. Sa druge strane, takva zabava sa godinama polako prestaje jer su starija djeca samostalnija i znaju sama da se okupaju i istuširaju, pa će im vaša pomoć i nadzor dok su u kupatilu biti sve manje potrebni. Ipak, to ne znači da neke druge mogućnosti za „uljepšavanje“ ne možete da pretvorite u dragocjene trenutke koje ćete provesti zajedno sa djecom. Pomozite svojoj tinejdžerki da izabere neku od trendi nijansi laka za nokte. Smjenjujte se sa svojom malom klincezom dok jedna drugoj stilizujete kosu kao u pravom kozmetičkom salonu. Osim izgleda „po poslednjoj modi“, takve aktivnosti stvoriće prostor za lakšu međusobnu komunikaciju.

4. Pita koju su u kuhinji zajedno napravile mama i njena mala kuvarica miriše najbolje

Većera je pravo vrijeme da se posvetite djeci i pokažete im koliko vam znače. Čak i u fazi kada ste pretrpani poslovnim obavezama, potrudite se da bar tri puta nedjeljno provede vrijeme sa svojim mališanom u kuhinji. Pozovite ga da vam pomogne da osmislite i pripremite obrok za cijelu porodicu. Kada se okupite za trpezarijskim stolom, neka večera protekne u miru, bez televizije, mobilnog telefona, tableta ili nekog drugog vida distrakcije. Uživajte u lijepo serviranoj i ukusnoj hrani koju ste zajedničkim snagama pripremili i prijatnom, spontanom razgovoru. Iznenadićete se što ovako mala promjena užurbane porodične rutine može da donese pregršt pozitivnih stvari.

5. Čitanje priče za laku noć i zagrljaj za slatke snove

Priprema za odlazak na spavanje predstavlja još jedan odličan način da se na redovnoj bazi zbližavate sa svojim mališanima. Osim čitanja priče za laku noć, obogatite to vrijeme nekim dodatnim aktivnostima kao što su kratak razgovor o tome kako su djeca provela dan, šta im se najviše svidjelo tokom predstave ili kreativne radionice u vrtiću, kako je im bilo na treningu i slično. Neka to ujedno bude i prilika da vam postave određena pitanja o stvarima koje ih zanimaju, ili ih samo još jednom čvrsto zagrlite i poljubite prije nego što se ušuškaju u krevet. Za nešto stariju djecu pokušajte da osmislite nove metode kako da im pokažete pažnju i posvećenost uz „lijepo spavaj“ pozdrav na kraju svakog dana.

Vrijeme koje provedete sa svojim mališanima pruža im priliku ne samo da nauče mnogo novih i korisnih stvari već da se i njihov glas čuje. Još važnije, roditelji i djeca tada mogu da se zbliže i izgrade kvalitetan odnos koji odiše podrškom, povjerenjem i razumijevanjem. Upravo zahvaljujući takvom odnosu mališani se osjećaju voljeno, prihvaćeno i uvaženo umjesto zanemareno, konstantno tražeći pažnju roditelja koji su zarobljeni u mreži mnogobrojnih dužnosti i obaveza.

Kroz redovnu interakciju odnos roditelj–dijete prestaje da bude unilateralan, kada samo jedna strana mora da poštuje i prihvata pravila onog drugog. Umjesto toga mališan nas poziva da zavirimo u njegov svijet. Zato sljedećeg jutra ostavite krevete još koji minut nenamještene. Provedite tih dodatnih nekoliko trenutaka sa svojom djecom. Jednog dana svi ćete biti zahvalni na takvim uspomenama.

Izvor: Fondacija Novak Đoković

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply