Kome smeta Noć vještica?

Da je danas 1. april, Svjetski dan šale, a ne 31. oktobar, Noć vještica (Halloween), praznik koji obiježava u Irskoj, Americi, Kanadi, Velikoj Britaniji, Portoriku i mnogim drugim zemljama širom svijeta, čuvari naše tradicije se ne bi bunili iako su nam i jedan i drugi stigli sa Zapada. Dan šale simboliše smijeh, mahom odraslih koji smišljaju smicalice jedni za druge, a Noć vještica obilježava smijeh vesele kostimirane djece koja sakupljaju slatkiše.

U čemu je onda problem?

Ako mislite da će vam upoznavanje sa istorijatom praznika koji su slavili i Kelti i stari Rimljani, i koji je tokom vjekova pretrpio brojne izmjene, pomoći da donesete racionalnu odluku, učinite to u narednih godinu dana, a danas pustite djecu da se zabave.

Dozvolite im da se maskiraju u vješticu, duha, zombija ili, što da ne, princezu ili superheroja, i da uživaju u svojoj ulozi. Ne brinite, neće zastraniti, neće početi da obožavaju onozemaljske sile i čudovišta, niti će zaboraviti svoje porijeklo i vjeru.

Ukoliko imate čvrst, negativan stav prema novotarijama koje nam stižu sa Zapada da nam kvare tradiciju, sjetite se da su nam sa Zapada stigli i Djeda Mraz, slavljenje Nove godine, obelježavanje 1. aprila, ali i većina čuda moderne tehnologije bez koje ne možete da zamislite život.

Ne treba djeca da ispaštaju, pustite ih da se danas zabavljaju u vrtićima, na časovima stranog jezika, ako se u njihovoj školi organizuje proslava Noći vještica.

Ne morate, poput Amerikanaca, da ih vodite od kuće do kuće da skupljaju slatkiše, častite ih vi. Izdubite bundevu (od izvađenog sadržaja možete da napravite pitu), pomozite im da osmisle kostim, iznajmite ga ili ga kupite, pa uživajte zajedno sa njima dok vas plaše, pretvaraju u žabu svojim čarobnim štapićima ili vas spasavaju iz nevolje.

Ne bojte se, neće zastraniti. Jedino može da ih zaboli stomak od prevelike količine pojedenih slatkiša!

Izvor: Dečji sajt

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply