Za sada samo 40 odsto đaka uzima đačku užinu

Mjesec od uvođenja, oko 40 odsto učenika u Podgorici ove školske godine koristi đačku užinu, koja ima i novu cijenu, za koju se pretpostavlja da je jedan od faktora zašto je ne koristi više đaka.

Prošle školske godine užinu je uzimalo između 10 do 20 odsto đaka. Prema podacima Ministarstva prosvjete, trenutno se proizvodi 11 hiljada obroka dnevno za oko 40 odsto osnovaca na teritoriji Glavnog grada. Obroke pravi Srednja stručna škola “Sergije Stanić”.

Đački obrok za prvo dijete prošle godine je koštao 12 eura mjesečno, a za svako naredno dijete šest. Sada je cijena za prvo dijete 15 eura, a a za ostalu djecu 10, što je nekima mnogo. U Ministarstvu prosvjete kazu da ne može jeftinije.

U saradnji sa Institutom za javno zdravlje, od ove školske godine pripremljen je novi meni, koji sadrži kvalitetnije i raznovrsnije namirnice.

Krofna sa kremom i čokoladno mlijeko, užina je koja je u petak stigla učenicima osnovne škole “Štampar Makarije”.

“Prošle godine užina je bila dosta skromnija u odnosu na ovu godinu”, kazao je za Vijesti jedan od učenika ove škole.

“Pa fino, lijepa je”, kazao je drugi učenik.

“Super je užina. I meni se sviđa, zdraviju hranu dobijamo”, naveo je još jedan učenik.

U školi “Štampar Makarije” za 730 đaka od njih ukupno 1750, dakle skoro 42 odsto.

“Djeca treba da jedu hranu koja je kontrolisana, koja je provjerena, koju su propisali nutricionisti i onaj sljedeći segment je da ne postoje socijalne razlike, da svi jedu isto”, kazala je Milica Stanković, direktorka OŠ “Štampar Makarije”

Manje đaka, oko 36 odsto, uzima užinu u školi “Dragiša Ivanović” na Zlatici.

“Svaki treći učenik u našoj školi, što mislim da je solidno i dobro. Zašto ne uzima više đaka? Neka djeca to spreme sa svojim roditeljima, a i oko naše škole ima par prodavnica u kojima se to priprema, a moguće i da utiče i cijena”, ističe Niko Raičević, direktor OŠ “Dragiša Ivanović”.

“Cijena je malo skuplja, ali s obzirom da je kvalitet poboljšan, cijena je odlična”, kazao je jedan od roditelja učenika ove škole.

“Ne uzimaju moja djeca, mislim da je skupo, meni bi trebalo 50 eura za njih četvoro da koriste užinu”, kazao je drugi roditelj.

“Super je, savršeno. Je li skupo? Pa nije, to je ta neka užina što bi im inače priuštili”, ističe roditelj još jednog od učenika.

“Nije to to kako bi trebalo da bude, a i valjalo bi da je jeftinije bar malo”, kazao je još jedan od roditelja.

Nadležni poručuju da je cijena na minimumu.

“Cijena je formirana na način da obezbjeđuje minimalnu održivost projekta, s obzirom na značajno unaprijeđen meni”, kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Direktorka OŠ “Štampar Makarije” vjeruje da bi cijena bi sigurno padala kada bi sva djeca koristila školsku užinu.

“Ja bih bila potpuno zadovoljna kada bi mi sva djeca u školi uzimala tu užinu, jer bi znala da ne može doći do nekog trovanja, znam da je to za njih zdravo, jer oni kupuju čipseve, Koka kole i tako dalje, što nije dobro i meni bi djeca bila tu, u školi”, istakla je Milica Stanković,

Cijena se dakle, bar za sada, neće mijenjati. Ali hoće jelovnik, kažu iz Ministarstva prosvjete, kako ne bi došlo do zasićenja.

http://www.vijesti.me/tv/zasto-60-odsto-podgorickih-osnovaca-ne-uzima-uzinu-u-skolama-960680

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Odlična je užina.I kuci jedu i krofne i pice,pancerote itd. To nije ručak nego užina ,ljudi. Za te pare ne može ni čips i sok da se kupi svaki dan.Ovdje makar dobiju: jogurt ,mlijeko,sok,voće ..Jeli to lose?Nije naravno.A i dobiju užinu u školi,ne idu da kupuju po lošem vremenu, kroz saobraćaj itd…

  2. Svaka čast sto je pokrenut projekat za užinu, pa je samim tim obuhvaćena i srednja škola sa tim….
    Ali zamijeram, zašto nije pokrenut besplatan projekat užine za osnovnu školu!!!!???
    Zašto da ne???
    Odakle se finansiraju obroci zatvorenicima u zavodu za krivična djela???
    Zašto se nebi finansirala djeca, koja su potencijal i napredak i budućnost!!!!
    Pa da ta užina bude besplatna!
    Moje Licno mišljenje
    Pozdrav

  3. Hrana za djecu je strasno smece, ciji cilje je da se sto jeftinije napravi, a zagovornici (neki) da se pofino ugrade. Ne uzimati je. Imaju majke i babe pa ce im se nesto spremiti. Skart od hrane. Zadnji.

  4. Inicijativa da srednja skola obezbjedjuje uzinu za osnovce je stvarno super i mislim da je treba podrzati. Medjutim, u popodnevnim smjenama nema potrebe da djeca uzimaju uzinu ako su neposredno prije skole rucala a skola traje 3 sata. Dovoljno je da uzmu vocku. Mislim da je to veliki razlog sto vise djece ne ucestvuje u ovom programu.

Leave a Reply