UZV kukova beba ubuduće u domovima zdravlja

Ultrazvuk kukova beba ubuduće se će raditi u domovima zdravlja u mjestu boravka pacijenta, a ukoliko na primarnom nivou ne postoje adekvatni prostorni i tehnološki uslovi, edukovani ljekari, radiolozi ili ortopedi tu vrstu pregleda obavljaće u bolnici, isključivo u gradu u kojem dijete živi, najavilo je Ministarstvo zdravlja.

Taj resor će zajedno sa Klinički centrom Crne Gore, od ponedjeljka, 30. oktobra, organizovati obuku za ljekare radiologe, pedijatre i ortopede koji će ubuduće raditi ultrazvuk kukova kod djece do navršene jedne godine život.

“Cilj je da se ljekari dodatno edukuju kako bi se ova dijagnostička procedura ubuduće sprovodila na primarnom nivou zdravstvene zaštite odnosno u domovima zdravlja u mjestu boravka pacijenta”, pojašnjeno je iz Ministarstva.

Obuka, koju će voditi doktori Dragoslav Nenezić i Nenad Sorat, trajaće mjesec dana za pedijatre, a mjesec i po za radiologe, nakon čega će dobiti sertifikate.

Udruženje Roditelji je nedavno zatražilo od Ministrastva zdravlja da što prije bude riješena situacija  u nekoliko opština sa kojom se suočavaju roditelji, a odnosi se na činjenicu da ne mogu da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu za bebe tačnije UZV pregled kukova u sistemu javnog zdrastva i u svom gradu.

Generalna direktorica direktorata za zdravstvenu zaštitu Alma Drešević je tada kazala udruženju Roditelji da su u Ministarstvu saglasni da UZ pregledi kukova beba da se obavljaju u domovima zdravlja u gradu u kojem beba živi i najavila da će raditi na tome da problem bude riješen, između ostalog i edukacijom ljekara za ovu vrstu pregleda.

Ustanovljeno da se ti pregledi bez problema obavljaju u domovima zdravlja u Kotoru, Bijelom Polju, Mojkovcu, Kolašinu, Rožajama, Budvi, Tivtu, Herceg Novom i Andrijevica, a u Beranama i Pljevaljima u opštim bolnicama.

Utvrđeno je i da Dom zdravlja Bar i Nikšić nemaju opremu kao ni specijalizovani kadar za UZV pregled kukova djece pa im je sugerisano da o tome zvanično obavijeste Ministarstvo zdravlja kako bi i u tim gradovima bio riješen problem. Sličan problem je i sa Cetinjem, ali je u Prijestonici neophodna edukacija za ljekara u bolnici koji bi mogao da radi tu vrstu pregleda za najmlađe. Dogovoreno je da Ministarstvo obezbijedi neophodnu edukaciju kako bi se počelo da pregledima i u toj opštini.

U Baru je u međuvremenu ovaj problem riješen, i od septembra roditelji mogu da odvedu djecu na UZV pregled kukova u Opštoj bolnici Bar.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply