Stručno osposobljavanje u udruženju Roditelji – prijavite se!

Udruženje Roditelji poziva zainteresovane psihologe, socijalne radnike, pravnike, novinare, ekonomiste koji će učestvovati u programu Stručnog osposobljavanja 2018. godine, da se prijave i postanu dio našeg tima koji se na različite načine bavi raznovrsnim pitanjima koja se tiču roditelja i djece u Crnoj Gori. Svjesni smo da studentima možda i nije u dovoljnoj mjeri poznat naš rad, a s obzirom na tematiku kojom se bavimo, koja je njima u tom dobu najčešće daleka, zbog čega želimo da predstavimo neke od naših aktivnosti i servisa koje pružamo.

U udruženju Roditelji moći ćete da naučite puno toga što će vam pomoći u daljem profesionalom angažmanu, i to ne samo u okviru oblasti kojima se bavite nego i drugim koje su dio djelovanja naše organizacije, jer ćete sarađivati blisko sa ostalim kolegama. Ono što sa sigurnošću možemo da vam kažemo da ćete u udruženju Roditelji zaista raditi, učiti i naučiti.

Zato vas pozivamo da nam se pridružite u aktivnostima koje se tiču:

Razvojnog centra i Igračkoteke koji funkcionišu u Podgorici, a u kojima organizujemo različite besplatne edukativne i kreativne radionice za svu djecu. Osim toga obezbjeđujemo i podršku pri učenju za djecu iz socijalno ugroženih porodica. Na ovom mjestu imaćete priliku da na kreativan i edukativan način radite sa djecom i njhovim roditeljima, a kako biste ih uputili kako da adekvatno podstiču rast i razvoj djeteta. Imaćete prilku i da radite sa porodicama koje su socijalno ugrožene I kojima trebaju različiti tipovi podrške.

U Udruženju Roditelji ćete imati priliku i da se usavršavate da budete dio stručnog tima (sa kolegama psiholozima, psihoteraputima, socijalnim radnicima…) I pomažete roditeljima u vaspitavanju njihove djece, kroz posebne programe sa kojima uskoro počinjemo ali i kroz rad Nacionalne SOS Roditeljske linije koja je povjerljivo i sigurno mjesto, koje roditeljima/starateljima omogućava da u komunikaciji sa stručnim licima razjasne nedoumice u vezi sa psiho-socijalnim razvojem djeteta i odnosom sa djetetom.

Željeli bismo i da budete dio tima koji radi na unaprjeđenju prava članova jednoroditeljskih porodica u cijeloj Crnoj Gori, a posebno u obastima psihološke i pravne podrške. Osim toga imamo i pravno savjetovalište koje se bavi različitim temama, posebno zaštitom prava roditelja iz oblasti radnog prava, ali I prava djece na obrazovanje, zdravstvenu I zašititu od svih oblika nasilja. Za dio naših aktivnosti obezbjeđujemo finansije kroz projekte sa kojima apliciramo kod domaćih I međunarodnih organizacija, za šta želimo da unaprijedimo tim koji će upravo raditi na njihovom pripremanju I podnošenju.

Na našem portalu Roditelji.me, kao i na nekoliko sajtova koje imamo ali i završavamo uskoro, bavićete se takođe roditeljskim I temama koje se tiču djece u Crnoj Gori. Među našim članovima imamo dugogodišnje novinare koji imaju iskustva I u novinarstvu I u edukaciji kolega.

Udruženje Roditelji četvrtu godinu angažuje pripravnike iz programa Stručno osposobljavanje, i dio njih je i dalje sa nama, na naše zadovoljstvo. Neki o njih danas obavljaju rukovodeće funkcije i osmišljavaju i upravljaju važnim servisima udružanja.

“Važno mi je bilo i ostalo to što Udruženje ima konkretne servise i aktivnosti i naš se posao zasniva na direktnom radu sa roditeljima i djecom, a upravo na taj način se stiče veliko iskustvo kroz praktičan rad. To je nešto što je potrebno poslije faxa”, kaže Lepa Žunjić, koja je bila u drugoj generaciji naših pripravnike, a danas je menadžerka SOS Roditeljske linije.

“Roditelji su ti koji nas usmjeravaju, oni pitaju ono što ih interesuje, a odnosi se na njihova prava i obaveza, a onda mi istražujemo i tako naučimo puno toga. Takođe, obuke koje se kontinuirano organizuju i koje su vodili regionalni i svjetski autoriteti iz razlitiih oblasti pomogle su nam da dobijemo dodatne edukacije i tako unaprijedimo sebe“, ispričala je Katarina Čarapić koja je dvije godine sa nama, a danas osmišljava aktivnosti Razvojnog centra i radi na Roditeljskoj liniji.

“Najviše iskustva pružio mi je svakodnevni rad sa roditeljima i djecom. Kada to kažem mislim na socijalnu podršku za porodice koje su ugrožene, organizovanje volontera koji održavaju  časove i pomažu djeci da savladaju školsko gradivo ali i radionice u Razvojnom centru za svu djecu“, pojašnjava Tanja Ćirović koja se našem timu pridružila prošle godine i angažovana je u Grupi za podršku socijalno ugroženim porodicama i Igračkoteci.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply