Treba li maloj djeci potpuno zabraniti gledanje TV-a, pametnih telefona i tableta?

Francuska je odlučila da se pozabavi posljedicama gledanja televizije, igranja na pametnim telefonima i tabletima kod male djece. Stručnjaci zaduženi za regulaciju televizijskih sadržaja savjetuju roditeljima u Francuskoj da djeci mlađoj od tri godine u potpunosti uskrate gledanje sadržaja na ekranima. I Američka akademija pedijatara savjetuje da se susret djeteta s digitalnim uređajima ne bi smio dogoditi prije navršenih 18 mjeseci.

Na sajmu televizijskih sadržaja i programa za djecu, MIPJunior, u Kanu, raspravljalo se upravo o toj temi. Koliko ekrana je previše i u koje uzrastu? Carole Bienaime-Besse zadužena je za regulaciju televizijskih sadržaja na francuskim televizijama i tvrdi da je izloženost djece digitalnim uređajima postalo “pitanje javnog zdravlja”.

Pročitajte više na našem sajtu Školice.me

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. s obzirom na to da se autizam dijagnostikuje samo na osnovu simptoma – niza obrazaca ponašanja, ne postoji “bolest slična autizmu”, “simptomi slični autizmu”, već samo autizam. Što se tiče gledanja TV i tableta – svakako da ometaju pravilan razvoj djeteta, ne znam da li je iko istraživao efekat zračenja, 4g mreža i sl na neurološki razvoj, uz naravno efekat gledanja pokretne slike i fokus sa svijeta oko sebe na ekran.

    • Ja to znam,takodje u upustvu za tablet i tel jasno je napisano o kolicini zracenja na organe i u kojim procentima,zavisno od odaljenosti na kojoj drzimo telefon i tablet. Tako da ne mogu da shvatim mame koje dozvoljavaju svojim malisanima koriscenje ovih uredjaja jos sa slysalicama,koje kod tako male djece direktno ostecuju sluh,itd.

  2. Sto se tice “efekta gledanja” skoro sam citala da nakon samo 15 min gledanja crtanih treba najmanje pola sata fizicke aktivnosti kako bi se djetwtov mozak vratio u predjasnje stanje, tj normalu. Objasnih bas laicki, ali to je to ☺

    • zaista je porazno koliko im robujemo – prvo mi odrasli a onda i djeca i bebe. Redovno vidim da djeca u restoranu bulje u ekrane da bi bili “mirni”, vjeruem da baš glasno treba ovakve stvari ponavljati i edukovati roditelje o šteti koju nesvjesno pravimo mališanima. Uz, dodajem, rutere po sobama, wifi, 4g, 5g i slično.

  3. Ne treba ih iskljuciti sad odjednom od svega ovoga,ukoliko su vec u mnogome naviknuta.Ali tablet,telefon,nikako maloj djeci. Tv,mozda sat,sat ipo dnevno. I to je to. Mala djeca imaju u ponudi puno raznovrsnih i korisnih igara za njihov razvoj,samo jos da imaju razvijene roditelje. 🙂 Zao mi je djece sa kojima roditelji ne pokusavaju biti djeca,trckarati sa njima,igrati se sa auticima,zmurke,klikera,i mnogih drugih drustvenih igara uz koje su porasle nase i mnoge generacije. Vec vecina roditelja da djeci tablet ili tel u ruke,cisto da im zadrze paznju,kako bi oni mogli biti manje roditelji,a vise sebicnjaci. “Sa djecom sam dijete,sa odraslima sam covjek.”

Leave a Reply