Kazniti odgovorne za tuču u Tuzima

Ministarstvo prosvjete ocijenilo je da tuča koja se prije dogodila u Gimnaziji u Tuzima ozbiljno ugrožava kredibilitet obrazovnog sistema, a kontaktirali su kolu i očekuju da se odgovornost utvrdi.

Snimak tuče u Gimnaziji 25. maj u Tuzima od prije dva dana objavljen je na društvenoj mreži Facebook. Na snimku objavljenom na Fejsbuk stranici Podgorički vremeplov vidi se fizički okršaj dva učenika u holu škole pred velikim brojem gimnazijalaca, nakon kojeg je nastao metež.

Sagovornik Pobjede je rekao da nije vidio kako je počeo sukob u utorak, ali su mu drugovi i drugarice koji su bili u blizini, kazali da je sve počelo provociranjem pogledima između učenika koji nastavu pohađaju na crnogorskom, odnosno albanskom jeziku. Uslijedilo je guranje ramenima, a onda je otpočeo masovni obračun i žestoko pesničenje.

“Ne mogu da procijenim koliko učenika se tuklo, a od drugova sam čuo da je jedan od učenika povrijeđen – kaže očevidac događaja. Ratobornim učenicima kao da nije bio dovoljan sukob u utorak, pa je novi obračun uslijedio juče oko 13 časova, dok je u toku bio peti čas. – Bili smo šokirani kad smo za vrijeme predavanja čuli graju i vrisku. Istrčali smo iz učionice i vidjeli masovnu tuču. Svi smo bili šokirani, nastao je metež, profesori su razdvajali, direktorica je bila zaprepašćena. Čuli smo čak da je stradao i inventar u školi. Prvog dana sam zapazio da su u školu došla dva policajca, a drugog dana čak četiri”, rekao je taj učenik.

U Ministarstvu prosvjete nemaju preciznije informacije o incidentu, ali je saopšteno da je zatražena urgentna informacija od škole.

Iz tog Vladinog resora su saopštili da takav incident ozbiljno ugrožava kredibilitet obrazovnog sistema.

“Stoga je pojačana komunikacija u vezi sa nasiljem u školama nužan korak. U konkretnom slučaju mora se utvrditi odgovornost kako uprave škole ukoliko je bilo, tako i svih aktera ovog događaja. I ne samo u ovom, već u svakom drugom slučaju koji narušava osjećaj sigurnosti i pripadnosti obrazovnoj zajednici i tako nešto neće se tolerisati”, poručuju iz Ministarstva.

Naveli su da je u planu i ozbiljna komunikacija sa svim školama po pitanju nasilja u obrazovno-vaspitnim ustanovama, o čemu će javnost biti ubrzo obaviještena.

Direktorica Gimnazije Milijana Dabović potvrdila je da je u utorak i srijedu došlo do fizičkog obračuna među učenicima, ali nije željela detaljnije da komentariše nemila dešavanja.

“Mogu da kažem da je pokrenut postupak za utvrđivanje činjenica o tom događaju i moja obaveza je da poštujem zakonsku proceduru. Ono što mogu da kažem je da će biti striktno poštovane odredbe Pravilnika o načinu i postupku izricanja vaspitnih mjera za učenike. Za one koji remete ili onemogućavaju normalno odvijanje nastavnog procesa neće biti mjesta u Gimnaziji”, kazala je Dabović za Pobjedu.

Izvori: RTCG, CDM, Pobjeda

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply