Da li predškolci treba da izgovaraju pravilno sve glasove? Da.

PIŠU: Logopedi Avramović

Kada mališani stasaju do predškolskog uzrasta roditelji počinju da se pitaju kojim sve vještinama je potrebno da dijete ovlada da bi bilo spremno za polazak u školu. Logopedu se najčešće postavlja pitanje da li treba pravilno da izgovara sve glasove.

Prema razvojnim normama na uzrastu od 4 do 4,5 godine potpuno sazrijeva artikulacija. To znači da već na tom uzrastu djeca treba pravilno da izgovaraju sve glasove. Ukoliko djeca starija od 4 godine ne izgovaraju pravilno neki glas vrijeme je za logopedski tretman. Što se predškolaca tiče, veoma je važno da se period prije polaska u školu iskoristi za rješavanje ovog problema.

Da bi dijete bilo spremno za učenje čitanja i pisanje ono treba korektno da izgovara glasove. Ukoliko dijete neki glas ne izgovara ili ga mijenja drugim glasom ovo može značajno da oteža učenje čitanja i pisanja.

Djeca predškolskog uzrasta treba da imaju mogućnost da uoče da se riječi sastoje od glasova kao manjih jedinica. Zatim treba da imaju mogućnost da uočavaju karakteristike glasova i njihove pozicije u riječi.

Na koje slovo neka riječ počinje, a na koje se završava. Ove igre slovima su zanimljive predškolcima i pripremaju ih za učenje pisanja. Ukoliko dijeca ne izgovaraju sve glasove pravilno ove igre mogu da budu složene, a obuka čitanja i pisanja još složenija.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply