Ministarstvo provjerava OŠ “Mahmut Lekić” nakon prijave roditelja i zaposlenih

Zaposleni i roditelji OŠ “Mahmut Lekić” iz Tuzi traže od ministra prosvjete Damira Šehovića da preduzme konkretne mjere protiv direktora te ustanove Nikole Dukaja, kojeg optužuju za finansijsku netransparentnost, nepotizam i kršenje zakona i pravilnika prilikom zapošljavanja, neobezbjeđivanje nastave na albanskom jeziku, ali i za loš odnos prema nastavnicima.

Iz Ministarstva prosvjete poručuju da nijesu i neće dozvoljavati nezakonitosti u radu ustanova koje su dio obrazovno-vaspitnog sistema.

“Istovremeno, u obavezi smo da čuvamo kredibilitet obrazovnih ustanova i njihovog osoblja do utvrđivanja činjeničnog stanja o bilo kom slučaju da je riječ, a o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena”, poručuju iz Ministarstva.

Bivši ministar prosvjete Predrag Bošković imenovao je Dukaja za direktora škole u drugom mandatu, a ovu odluku poništio je nedavno Upravni sud, zahtijevajući od Ministarstva prosvjete da donese novu, zakonitu odluku.

“Molimo Ministarstvo i vas lično da preduzmete konkretne mjere prema direktoru OŠ “Mahmut Lekić”, u vezi sa načinom upravljanja ustanovom do danas… Ova institucija nije njegova svojina, nego je škola svih nas, bez obzira na vjeru, naciju i stranku kojoj eventualno pripadamo”, navodi se u pismu koje su zaposleni početkom godine poslali Šehoviću. Prethodno se ministru, krajem 2016. obratio i predsjednik Sindikalne organizacije škole Redžep Đokaj ističući da je sindikat “nezadovoljan načinom rada i odnosom prema zaposlenima, kao i prema imovini škole”.

Vijesti su imale uvid i u izvještaj Prosvjetne inspekcije, a po prijavi nastavnice kojoj i pored referenci nije omogućeno da radi u školi za račun zaposlenih sa manje referenci, a u kome se ističe da je direktor Dukaj postupao “suprotno Pravilniku o sistematizaciji, te Opštem zakonu o obrazovanju”.

Direktor Dukaj tvrdi da su i optužbe zaposlenih, ali i roditelja potpuno neosnovane.

“Ne znam zbog čega se žale. Nikad mi niko od njih to nije u lice rekao. Ako mi neko od njih to u lice kaže, tokom sjednice Nastavničkog vijeća, nikad više u školu neću kročiti. Kad je u pitanju nastava na albanskom jeziku, radim u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju. Dakle, u skladu sa tim propisom se raspisuju konkursi za nastavnike, a jedan od uslova konkursa je znanje albanskog. Ne mogu ja otpustiti ljude koji su tu po 15 ili 20 godina, zbog nekih koji su juče završili, a da bih udovoljio roditeljima”, kaže Dukaj.

Vijesti su nedavno objavile da je Upravni sud , a po tužbi Dukajevog protivkandidata za mjesto direktora škole Dževdeta Pepića, naložio Ministarstvu prosvjete da donese novu, zakonitu odluku.

Time je, stoji u presudi, poništeno rješenje bivšeg ministra Predraga Boškovića, kojim je Dukaja imenovao za direktora ustanove.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply