Prekomjerno hranjenje “programira” bebin metabolizam za gojaznost u odraslom dobu

Bebe mogu započeti svoj put prema gojaznosti prije ili ubrzo nakon rođenja, tvrdi nova knjiga u kojoj autori sugerišu da prekomjerno hranjenje u prvim sedmicama i mjesecima života može trajno reprogramirati metabolizam za gojaznost u odraslom dobu. Cilj knjige je da ukaže na potrebu rane intervencije kako bi se spriječio problem gojaznosti i prekomjerne težine kod novih generacija. Knjiga se zove Fetalno i rano postnatalno “programiranje” i njegov uticaj na zdravlje u odraslom dobu.

Autori su Mulchand Patel, profesor biohemije na Univerzitetu u Buffalu i Jens Høiriis Nielsen, profesor na Univerzitetu u Kopenhagenu. Oboje su karijeru posvetili istraživanjima kako postnatalna ishrana utiče na zdravlje osobe u odraslom dobu.

Niz godina radili su istraživanja na životinjama i proučavali njihov metabolizam.

“Naše istraživanje na životinjama pokazalo je da preopterećenje ili povećani unos kalorija izdvojenih iz ugljenih hidrata u postnatalnom periodu može reprogramirati metabolizam, stvarajući negativne zdravstvene ishode kasnije u životu. Rezultati studija na životinjama pokazala su i da se biohemijski procesi koji su odgovorni za metaboličko programiranje toom perioda sisanja, ne mogu poništiti ili preokrenuti umjerenim kalorijskim unosom u kasnijem uzrastu”, kazao je prof. Patel.

Neki od postupaka hranjenja kod ljudi u uzrastu odojčeta, kao što je hranjenje djece formulom mlijeka bez ograničenja (moguće prekomjerno hranjenje) i uvođenje kašaste hrane koja je tipično puna ugljenih hidrata (obično žitarice i voće), takođe može dovesti do takvog metaboličkog programiranja.

Postoje dokazi da fetalni i rani postnatalni nutritivni doživljaji mogu imati dugotrajne učinke, pa čak i rezultirati epigenetskim modifikacijama koje utiču na promjene u DNK, odnosno na osobu i njen razvoj, ali i na buduće generacije.

“Povoljni učinci dojenja na smanjenje gojaznosti u dječjem uzrastu, kao i uticaj ranih prehrambenih intervencija na crijevnu floru, sve se više prepoznaju”, kaže Patel.

Dok dojenje poboljšava dugoročno zdravlje pojedinca, izmijenjeni aspekti fetalnog i ranog postnatalnog prehrambenog iskustva (hranjenje adaptiranim mlijekom) imaju više negativnih posljedica među kojima su gojazost, dijabetes tip 2 i drugi metabolički poremećaji.

Izvor: Klinfo

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply