Agencija za ljekove tvrdi da su sve vakcine u skladu sa evropskim standardima

Vakcine koje se koriste u Crnoj Gori , pa i MMR, su u skladu sa evropskim standardima i uvoze se iz zemalja članica Evropske unije, Kanade i Srbije, saopšteno je iz Agencije za ljekove.

Pitanje kvaliteta vakcina postavljaju mnogi roditelji na društvenim mrežama, koji svojoj djeci ne žele da daju vakcinu MMR.

Iz Agencije je portalu Analitika saopšteno da njihovi proizvođači posjeduju dokaz o ispunjenosti svih uslova u skladu sa dobrom proizvođačkom praksom.

Napominju da bez obzira iz koje se zemlje vakcine uvoze i koji proizvođač ih proizvodi, zahtjevi za njihovu kontrolu su identični.

“Što se tiče vakcine protiv morbila, parotitisa i rubeole (MMR), u Crnoj Gori dozvolu za stavljanje u promet imaju vakcine 2 proizvođača i to iz Belgije i Holandije. (GlaxoSmithKline Biologicals S.A., Belgija (vakcina pod zaštićenim nazivom Priorix)  i Merck Sharp&Dohme BV, Holandija, (vakcina pod zaštićenim nazivom M-M-RVAXPRO)”, navode iz Agencije za ljekove..

Na pitanje gdje se provjerava kvalitet uvezenih vakcina iz Agencije odgovaraju da su oni nadležni za odobravanje i provjeru kvaliteta svih ljekova, uključujući i vakcine, koje se nalaze na crnogorskom tržištu.

„Provjera se radi tokom postupka dobijanja dozvole za stavljanje lijeka u promet tj. Registracije“, pojašnjavaju iz Agencije.

Prije nego se nađu u promettu, svaka serija vakcine mora proći postupak provjere kvaliteta koja uključuje laboratorijsku kontrolu proizvođača, kao i nezavisne kontrolne laboratorije sa kojima Agencije sarađuje odnosno neke od ovlašćenih kontrolnih laboratorija zemalja EU.

„Ovo se potvrđuje sertifikatom izdatim od laboratorija koje su dio mreže evropskih laboratorija (Official Medicines Control Laboratory Network – OMCL), koje su akreditovane od krovnih institucija u Evropi kada je kvalitet vakcina u pitanju.  Na taj način osigurano je da i nakon odobrenja za stavljanje vakcine u promet Agencija prati i kontroliše ujednačenost proizvodnje i kvalitet svake serije vakcina koje će se naći na tržištu u Crnoj Gori“, tvrde u Agenciji.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply