Uniforme u OŠ “Savo Pejanović” nose samo rijetki, radi se plan uvođenja u školama

Foto: Vijesti

Uniforme za đake svečano su promovisane u osnovnoj školi “Savo Pejanović” početkom ove godine, ali se od ovog septembra uglavnom ne nose, a pitanje je i da li će ovaj projekat zaživjeti u drugim školama u Crnoj Gori. Nadležni tvrde da rade plan uvođenja uniformi u svim školama.

U školi “Savo Pejanović”, kako saznaje Televizija Vijesti, učiteljicama je ostavljeno da odluče da li da se uniforma nosi ili ne. U Ministarstvu provjeste kažu da treba da je nose svi koji je imaju, kao i da nije bilo u planu da je dobiju prvaci.

Kako kaže djed jedne djevojčice, uniformu ove školske godine nisu dobili ni prvaci.

“Sve škole po Crnoj Gori trebalo bi taj program da prihvate sa zadovoljstvom,” kaže Boro Đurović i dodaje da njegova unuka još uvijek nije dobila uniformu.

Školsku uniformu ne nose ni sinovi Sanje Pejović, koja ističe da su djeca prerasla prošlogodišnje.

“A gdje su nove? Niko nam ništa još nije rekao za nove, nemamo. Obavijestili su da će postojati neka radnja gdje mogu da se uzmu trenerke ili majice, šta već bude, ali kada i gdje, nemamo još informaciju,” kazala je Pejović, dodavši da je kao roditelj razočarana što je projekat prekinut ubrzo pošto je zaživio.

U Ministarstvu prosvjete, ipak tvrde da ovaj projekat nije propao.

“Taj pilot projekat je imao za cilj da podstakne javnu debatu oko toga na koji način treba uvesti uniforme, kako treba da izgledaju, debatu oko modela, oko boje, oko svih stvari koje su vezane za ove aktivnosti i u tom smislu ovaj pilot projekat apsolutno jeste uspješan,” kazala je Milica Lekić iz Ministarstva prosvjete.

Ona je najavila da će biti formirana radna grupa koja će sumirati rezultate debate i na osnovu toga definisati plan uvođenja.

“Još uvijek rano davati konačne ocjene oko rokova,” kazala je Lekić.

U anketi Ministarstva prosvjete, od ukupno 160 osnovnih škola, 100 se izjasnilo za uvođenje uniformi.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Nijedan njihov projekat i reforma nisu propali 👍 Nazalost ne znaju da ne mogu preskociti 100 stepenica dok stignu do uniformisanja djece. Recimo prosetaju skolom, pa vide da u wc nema ni sapuna ni toalet papira, a kamo li tople vode da operu ruke i ubrusa…Mnogo bi bilo ljepse da priznaju promasaje i nebrigu za djecu, pa krenu od higijene do uniforme i knjiga i torbi od 10 kg i smjena zamalo nocnih….I tako jednog dana pocnu da lice na neke iz regiona ili mozda Evrope…Do tada samo prividno i primitivno primjenjujemo nesto, a od svega nema koristi niko, a najmanje djeca…I svi nesto rade i reformisu sistem koji vise nema ni formu 😢 Cestitam im na uspjesnom projektu i posvecenosti 👍👍

  2. Od njihovih reformi mi se kosa dize. Aman vise!!! Ajde sto su nepismeni,neuki,sto zauzimaju mjesto skolovanom kadru,ai su uz to i krajnje bezobrazni i bezocni. Kultura mi ne dozvoljava inace bi ih opsovala iz punih ustiju ,jer jedino to i zasluzuju. O jadu zabavise u roditelje i nastavnike ,a o djeci misle taman koliko ide dalje od nosa.
    Kumu dje zivimo!!!

  3. Propao!
    Djeci su uniforme od prosle godine male.Za sad nista zvanicno nema gdje I za koliko ih mozemo ponovo kupiti.
    Zainteresovanost postoji,ali organizacije nema.
    Tesko je reci jel u skoli obavezno nositi uniformu ili ne!!!
    Neki kazu da je obavezna,neki ne.Neko je nosi,neko ne.
    Toliko o nasim zakonima I pravilima.
    Samo zbunjuju djecu I uce ih da nema ni zakona ni pravila.

Leave a Reply