Učenici OŠ “Dušan Obradović” bojkotuju nastavu zbog prevoza

Učenici OŠ “Dušan Obradović” iz Žabljaka, njih 43 koja žive u poddurmitorskim selima Kovčica, Pašina voda, Javroje, Virak i Motički gaj, prestali su da pohađaju nastavu.

Bojkot nastave najavljen je i za naredne dane, poručili su njihovi roditelji koji su sa djecom, u ponedjeljak ujutro, okupili ispred školske zgrade u Virku koja ne radi već 10 godina.

“Svugdje osim u školi u Žabljaku prevoz učenika je besplatan što nas i našu djecu stavlja u neravnopravan položaj. Sve dok se i namo ne daju takvi uslovi djeca neće ići u školu. Druga mogućnost je da ponovo počne raditi škola u Virku. Razgovaraćemo i sa rukovodstvima škole i Opštine i predočiti im ovakve uslove. Ako se tokom ove nedjelje ništa ne uradi djecu ćemo prepisati u Šavnik gdje je prevoz učenika besplatan”, poručuli su u ime svih roditelja Goran Janković i Gojko Karadžić,dodajući da je to veliki namet za njihove budžete, a ima domaćinstava iz kojih u školu ide po pet đaka.

Za razliku od desetak srednjoškolaca, osnovci iz ovih sela su od početka školske godine koristili prevoz angažovanog prevoznika “Radulović”.

Direktor OŠ “Dušan Obradović”, Zoran Vojinović, ranije je kazao Vijestima da je u tom aranžmanu Opština Žabljak dala svoj doprinos uplaćujući mjesečno prevozniku po 250 eura.

Cijena mjesečne karte je 20 eura, a 40 posto plaća Ministarstvo prosvjete, tako da mjesec dana prevoza učenike košta po 12 eura.

“Mi smo ispunili sve uslove. Već smo se sastali sa roditeljima a tokom dana slijedi i zajednički sastanak sa prevoznikom. Insistiraćemo da predstavnici roditelja sa prevoznikom zaključe ugovor, a jedino pravo rješenje bi bilo da se nabavi đački autobus. Već smo sačinili projekat sa kojim ćemo aplicirati kod vlade Japana kako bi se vozilo nabavilo. Hendikep je i što nema gradskog prevoza”, kazao je Zoran Vojinović i dodaje da je i dalje aktuelan problem desetak učenika iz mjesnog centra Podgora i da je objekat škole u Virku oronuo i neuslovan za organizovanje nastave.

Predsjednik Opštine Veselin Vukićević je prije desetak dana kazao da ima zakazan sastanak sa ministrom prosvjete Damirom Šehovićem na kome će se pored ostalog pričati i o ovoj temi.

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply