Kako odabrati školu, treba li raspravljati s učiteljima i kada dijete ostaviti na miru

Savjete o mnogim temama koje se tiču roditeljstva svakodnevno možemo pročitati ali su ovi, koje je sastavio popularni ruski psiholog Mihail Labkovski, malo drugačiji u odnosu na one koje možemo pročitati u posljednje vrijeme. Ili su barem drugačije saopšteni. Odnose se na izbor škole, odnos sa djetetom i učiteljima ophođenje prema djetetovim školskim obavezama.

Savjet br. 1

Prije škole djecu ne treba ničim opterećivati. Nikakav šah, strani jezici ni intelektualni razvoj. Do 6-7 godina mozak djeteta fiziološki nije spreman da prima veliki obim informacija. Vi ćete izgubiti novac, a dijete – djetinjstvo.

Savjet br.2

Nemojte za prvaka tražiti „jaku školu“. U nižim razredima za dijete je najvažnije da postigne psihološki komfor. Zato odaberite normalnu školu, blizu kuće. Dijete neće trošiti vrijeme i snagu na odlazak i povratak, i lakše će mu biti da gradi odnose sa drugarima iz odjeljenja ako žive u komšiluku.

Savjet br. 3

Prva učiteljica ne treba da bude „stroga“ nego dobra. Potrebna vam je adekvatna učiteljica koja voli djecu i radi u školi jer voli taj posao. Zato otiđite u proljeće u obližnju školu i raspitajte se kod roditelja petaka.

Savjet br. 4

Škola je odgovornost vašeg djeteta, a ne vaša. Možete uzeti odmor prve dvije sedmice na početku prvog razreda, a onda se dogovorite s djetetom: „Mene tvoja škola ne uznemirava, a ja neću uznemiravati tebe.“

Savjet br. 5

Prestanite da zapitkujete šta je bilo na svakom času i da pretjerano reagujete na ocjene. Nek tema škole postane tabu. Ako dijete želi da razgovara o školi, razgovarajte; ako ne želi – ne treba mu kliještima izvlačiti riječi iz usta.

Savjet br. 6

Domaći ne treba raditi s djetetom, školsku torbu mu ne treba spremati, da li je nešto zaboravilo, ne treba vi da vodite računa. Mislite malo na sebe – to dijete trebalo bi da vas pripazi u starosti. A ako vi sve radite umjesto njega, to u budućnosti neće biti mali problem.

Savjet br. 7

Naravno da svom djetetu možete pomoći. Principijelno pitanje u tome jeste ko je prvi počeo. To treba da bude dijete. Ono treba da pita: „Mama/Tata, ja ovo ne razumijem?“ A ne da vi malo-malo pa prilazite i pitate je li sve u redu. Ako dijete ne pita ništa, znači da je sve u redu.

Savjet br. 8

Ako učitelj ima problem sa vašim djetetom i mislite da ga ne voli, problem se mora rješavati. Probajte da prvo razgovarate s učiteljem, zatim s direktorom, ako nema vajde – idite dalje. Možete ga preseliti u drugo odeljenje pa čak i školu. Ni u kom slučaju dijete ne treba ostavljati u stanju dugog permanentnog stresa.

Savjet br. 9

Pubertet je najteži period u životu vašeg djeteta. Počinje između 12. i 14. i traje do 15-16. godine. To je vrijeme složenih psihičkih i fizičkim izmjena, otuda hormonalni disbalans, psihološki problemi, umor. Dijete može lošije učiti, od odlikaša postati trojkaš. Moj savjet glasi: ako ne želite konflikte i teže probleme, uključujući i pokušaje suicida – ostavite dijete na miru. Vaš zadatak je da to vrijeme prođe što mirnije i što brže da bi se košmar završio.

Savjet br. 10

Ne treba dolaziti u otvoren konflikt sa školom – vrlo vjerovatno ćete izgubiti bitku. Kada vas pozovu na razgovor i budu pričali o jakoj školi, složenom programu i potrebi da se pozabavite djetetom – ne suprotstavljajte se. Saglasite se. I nastavite da radite po svome.

Savjet br. 11

Nije neophodno specijalno razvijati djetetove talente ako to dijete ne želi. Talenat treba da pruža radost, a ne da se iskorišćava. Ne treba se naprezati, tražiti pedagoge ne bi li neko dao odgovor na pitanje „šta čuči u njemu?“ Najćešće ne čuči ništa posebno i u tome nema ničeg tragičnog.

Savjet br. 12

Najvažnije je da naučite da svoje dijete prihvatate ne očekujući od njega ništa. Niji važno kako uči, volite ga onakvo kakvo jeste i šta god da radi. Da, kad imadne 15, biće teže nego kad mu je bilo pet. Dijete ne treba da u vama izaziva nekakvo odbijanje. Ali da bi bilo tako, treba prvo da zavolite sebe.

Izvor: Moj pedijatar

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. lijepo napisano ali ovi rusi debelo zaostaju. U PG u to doba djeca su vec pripremila odbranu magistarskog, u skolici se problemcici rijesavaju miksom jujitsua i kapoeire a u slobodno vrijeme uz uzinu citaju strucnu literaturu na kineskom i racunaju putanju sledeceg nebeskog tijela koje prijeti da unisti zemlju, Sve spontano naravno

  2. Eh kada bi nas roditelje iko ista pitao.Nemas pravo da izaberes uciteljicu sem onako kako to skola uredi preko veze naravno.Sa nepunih 6 god.djeca jadna vec moraju biti u prvi razred jer je neko pametan smislio ovu glupost od reforme.Plan i program rada katastrofalan.U drugom razredu iz engleskog pisu rijeci latinicom a jos ni cirilicu savladali nisu.

Leave a Reply